Revolució Industrial

Páginas: 5 (1062 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2015
REVOLUCIÓ DELS TRANSPORTS
La necessitat de fer arribar a les fàbriques de Manchester, Liverpool o Londres, la matèria primeria (cotó) l’energia i a l’hora de vendre la producció a llocs era cada vegada més allunyat i va fer que es produís aquesta revolució basada en el ferrocarril i el vaixell de vapor.
Ferrocarril: És una màquina de vapor sobre rodes. La primera va ser patentada per JamesWatt el 1769, però els motors eren massa pesats i generaven poca pressió. En 1804, utilitzant un motor d'alta precisió, Richard Trevithick va presentar la primera locomotora capaç d'arrossegar un tren. Stephenson el 1829 va ser el que va unir Manchster- Liverpool, i va ser el primer en portar passatgers.
A partir d’aquest moment es creara una gran xarxa de ferrocarrils per tant Gran Bretanya iposeriorment s’estén per l’Europa occidental.
Vaixell de vapor: Durant el s.XVIII els vaixells més potents eren clippers (funcionaven només amb vela), l’any 1803 Robert Fulton va crear el primer vaixell mogut per vapor i amb ús de pales, va anar als Estats Units l’any 1809 però com que ningú li feia costat va marxar. Va fer per el riu Mississipi 240 km. Als EUA es van començar a fer vaixells fluvials.L’any 1819 un vaixell anomenat Savannah va ser el rpimer en travesar l’atlantic.
L’any 1838 un vaixell travessa l’atlànic sense vel·les només amb vapor. A partir d’aquells vaixells passen a estar construits de ferro (bucs) això fa desnvolupar la indústria siderúrgica i metall. També es desenvolupa la mineria de carbó i de ferro.

PROÇÈS D’INSUTRIALLITZACIÓ A CATALUNYA
Catalunya és un delsprimers territoris en industrialitzar-se juntament amb, França, Alemana, Estats Units, Itàlia. La primera fàbrica tèxtil moguda amb vapor va ser el 1833 a Catalunya, fou la bonaplanta a Bcn.
Mica en mica es van anar instal·lant fabriques textil a ls comarques properes a Bcn. Catalunya tenía el problema que tenía que comprar el carbó a GB i portar-la al port de Bcn, i aixi la majoria de fàbriquess’instalen a la costa per controlar el carbó que arribava amb vaixells. Comprar carbó era massa car i la burgesia catalana busca la força de l’aigua establint les noves fàbriques al costat dels rius. Com que les oves s’edificaven en llocs sense població hi construeixen vivendes i serveis anomenats colónies industrials. Els burgesos de Catalunya van buscar una solució per poder competir amb GB,l’energia hidraulica, i començar a fer fàbriques amb el riu al costat, el Llobregat Cardener i Ter. Pero com qe questes fàbriques s’aixequen els llocs on no hi ha gairebé població, es veuen obligats a edificar al costat de les fàbriques un conjunt de vivendes i serveis com si fos un petit poble i el conjunt són les colonies industrials.
Del riu Llobregat: Colónia Guell, colónia Sedo, colónia de la bauma,colónia vidal.
Del riu Cardener: Colónia Pala, colónia Valls, colónia del cavaller
Del riu Ter: Colónia de Boegonyà. Colónia de Bavià
Dividim les colònies en:
1. Zona industrial
2.Zona residencial
3. Vivendes obres i serveis
1. Té una rescolsa, un salt d’aigua, un canal també hi ha la fabrica magatzems i maquina de vapor. Avegades també una andana.2. Només hi trobem les vivends del director i l’amo. Es trobaven en un lloc elevat i eren de molt luxe.
3. Hi han les vivendes dels obrers, eren petites, d’uns 60cm2. També hi trobem l’església, el safreig públic, el teatre, el cafè i l’escola i en algunes colònies hi havia casal de la dona, botiga de queviures, pesca salada i un forn.Els sistema colonial era molt paternalista. L’amo era el pareprotector i igual de dur i exigent amb els obrers.
A Catalunya tenien un 2 problema, que tenia un mercat molt limitat i amb la competència direce de GB amb més qualitat. Davant d’aquesta situació la burgesia catalana reclama al govern Control un sistema poeteccionista front el sistema lliberalista que hi havia en vigor.
El peoteccionisme, s’estableix uns impostos a la frontera per l’entrada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució industrial
  • Revolucio Industrial
  • Revoluci Industrial
  • la revolucio industrial
  • revolucio industrial
  • Revolució Industrial
  • La revolució industrial
  • Revolució industrial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS