Seitai

Páginas: 6 (1300 palabras) Publicado: 30 de enero de 2011
El Seitai

El Seitai és una manera nova d’observar i comprendre la naturalesa humana, es centra en el moviment espontani, en la seva capacitat de coordinar-se, reequilibrar-se i fomenta una implicació activa en el manteniment i cura de la salut. La va crear en els anys quaranta Haruchika Noguchi (Japó, 1909-1976), qui, després de vint anys d’ exercir com a terapeuta va reordenar la pràcticaprofessional cap el terreny educatiu.

Katsumi Mamine, alumne directe de H. Noguchi, va portar aquesta activitat a Barcelona fa més de 30 anys, aportant-nos nous coneixements a partir de la seva pròpia experiència i extensa investigació.

Conceptes Bàsics del Seitai:

El Cos es coordina de forma espontània

L’organisme humà tracta, contínuament, de trobar un equilibri intern que li permetirealitzar les seves funciones vitals.

Ja que estem sotmesos a molts estímuls, interns i externs, psíquics i físics, el moviment i el canvi són constants en el nostre organisme. Actes involuntaris, senzills i quotidians, com badallar o sospirar es regeixen per un desig o necessitat de reequilibri intern.

El cos humà, crani, columna vertebral i pelvis (estructura rectora de la vida del’organisme i màxima associació de totes les associacions cel·lulars) i les extremitats, es coordina espontàniament. Ho fa constantment, però l’expressió vigorosa d’ aquesta capacitat, sols és possible en un cos sà. Un cos sà té l’elasticitat interior, capacitat de tensió i distensió.

Tensió Parcial Excessiva (TPE)

Ens movem per la vida a través de tensar i relaxar els nostres músculs. Però, si latensió és excessiva provoca un cansament que, si no es resol, disminueix la capacitat de tensió i distensió del múscul, endurint-lo i produint una sensació d’incomoditat o dolor.

La manera de sentir, d’expressar-nos, de percebre i reaccionar davant el món, de concentrar i dispersar l’energia, de cansar-nos, és diferent en cada individu, tant en el més visible (la postura que adoptem) com en elmenys visible (el moviment intern dels teixits).

La Tensió Parcial (TP) en sí no és un problema, és un fenomen inherent al fet d’estar vius. Però quan és excessiva, quan es va acumulant i espontàniament no es resol amb el descans i el dormir, llavors es torna problemàtica i es el principal factor intern de la pèrdua de la salut.

Tensió Parcial Autògena (TPA)

L’ activitat psíquica de cadaindividu s’activa per donar respostes a les necessitats vitals o desitjos. Es relaxa quan la resposta és adequada, però mentre no pugui fer-ho, la seva psique segueix alerta o tensa. Quan s’ inhibeix una necessitat vital o un desig, produeix una frustració que es converteix amb una tensió parcial autògena, TPA, i aquesta incideix de manera negativa en la nostra manifestació espontània i amb lanostra interacció amb l’entorn.

Afavorir l’ alliberament de la TPE i l’expressió de la TPA és un dels objectius principals de les practiques de Seitai.

Les Practiques de Seitai

Dins del Seitai existeixen unes pràctiques senzilles que tots podem realitzar i que repercuteixen directament en la nostra vida quotidiana. Recuperen la flexibilitat física i psíquica, potencien un millor funcionamentorgànic, milloren el descans i la comunicació amb un mateix i amb el seu entorn. Aquestes practiques són: el Katsugen-Undo, el Yuki, el Gyoki, i l’observació i la comprensió del Taiheki. A partir de l’estudi de les osseis.

El katsugen Undo
El Katsugen Undo és una pràctica que estimula el moviment espontani propi de l’organisme. En la mesura que el moviment espontani és mes fluïd, el nostre serguanya vitalitat i s’expressa psíquica i corporalment d’una manera mes autèntica, mes pròpia de la seva naturalesa.
La disposició adequada per realitzar aquesta pràctica és deixar que el cos es mogui lliurament amb la ment abandonada i confiar-se al desig i a la saviesa del nostre instint interior. Per iniciar el moviment és fan uns exercicis preparatoris.
Quan prestem atenció al moviment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS