Selectividad. Platon.

Páginas: 4 (902 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2013
Miriam Caro de Maya
2n B
IES Comte de Rius

HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

Comentari part 3 del MITE DE LA CAVERNA. Plató.
1. Expliqueu breument les idees principals del text i com hiapareixen relacionades. (2p)
Al text ens parla principalment de què li passaria al presoner si fos alliberat i obligat a mirar a la llum, fent referència al seu desconeixement del món real i com patiria alveure la llum del sol. Ho relaciona amb la teoria del món de les idees, és a dir, la seva forma d'afrontar el problema de la realitat i el seu coneixement (en ell considera estúpids als qualsconsideren el món sensible com a real).

2. Expliqueu el significat de les següents expressions del text. (1p)
a) El que veia abans era de broma.
El que veia abans era una imatge de les coses (lesombres projectades a la paret), produïda per la imaginació del presoner. Són les creences enganyoses i incomparables amb el Sol.
b) La difícil i costeruda pujada.
La pujada és la sortida al mónexterior, és a dir, el camí per arribar al coneixement: l'esforç dialèctic de coneixement de les Idees, demana fiar-nos de la raó. Difícil perquè el presoner té acostumats els seus ulls a tota una vida ales ombres, i a causa de l’enlluernament de la llum del sol li impediria veure les coses “veritables” amb claredat, ja que s’ha d’acostumar a la llum mateixa poc a poc. Representa el que Plató en diula dialèctica ascendent.

3. Quines són les raons per les quals Plató diu que el presoner “consideraria que les coses que veia abans eres més de veritat que el que ara se li mostra?”. (3p)
Desdel punt de vista epistemològic, planteja la divisió en graus del coneixement (metàfora del símil de la línia), entre il·lusió, opinió, raonament deductiu i intel·ligència dialèctica pura. Graus quees corresponen també amb els diversos graus del ser: des de la pura matèria desorganitzada representada per la foscor del fons de la cova, fins a la llum absoluta del sol, que es correspon amb la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon Selectividad
  • Platón (Selectividad)
  • Platon mito de la caverna selectividad
  • Textos platón selectividad
  • analisis Platon (selectividad)
  • Resúmenes Texto Platón Selectividad
  • REDACCIONES PLATÓN PARA SELECTIVIDAD
  • Contextualización platón selectividad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS