situacion geografica de cataluña

Páginas: 10 (2389 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2014
Geografia de Catalunya.

Situació geografica de Catalunya.

-Catalunya és un territori caracteritzat per la seva cultura,històrica i política.Es troba situat a l'extrem nord-est de la península Ibèrica, i comparteix amb els territoris veïns una part dels seus elements geogràfics i les seves característiques climàtiques, vegetals, aigües, etc. que es troben a la regió mediterrània.

Elrelleu de Catalunya.

-Al que dona forma al relleu d'un territori son:serralades, altiplans, valls, planúries, depressions, caps, golfs, deltes, etc. El relleu no és estàtic i va configurantsa lentament amb processos i poden durar milions d'anys.

-L'extensió territorial de Catalunya no és gran,té parts a 200metres sobre el nivell del mar, es tracta d'un país muntanyós i amb molts espais internsdiferents.

-Catalunya té una gran varietat de formes de relleu, hi ha 3 fonamentals:

*Al nord,el Pirineu i Pre-pirineu.
*A l'est,en paral·lel a la costa, les serralades Litoral i Pre-litorial.
*Al centre i oest, l'anomenada Depressió central.

El Pirineu.

--És una de les unitats més importants del relleu de Catalunya, i ocupa tota la part nord.també continua pel nord d'Aragó i denavarra,ocupa tot l'istme i s'uneix amb la Península Ibèrica amb el continent europeu. És una serralada de grans proporcions i té una llargada de 450 km, dels cuals discorren 250 km pel territori català.

-Va néixer fa 60 milions d'anys,amb els grans moviments i van provocar també el naixement dels Alps, els Apenins i les serralades del sud de la Península Ibèrica. Es considera que sonmuntanyes “joves”, amb alçada important, cims rocallosos i enlairats, valls profundes i abundants cursos d'aigua. Tot això representa greus dificultats per a les comunicacions.

-Els Pirineus fan frontera amb França i els cims més alts es troben a l'Oest, destacant la Pica d'Estats amb 3.143 m d'altitud, màxima alçada de Catalunya, però no de la serralada, on la població Catalana vivia i es comunicava tantal nord com al sud de la carena.

-Els Pirineus tenen una zona d'altitud més baixa la cual s'anomena Pre-Pirineus, aquesta es situa més al sud i recull alçades més petites, les cuals configuren un relleu accidentat i dificulten a les comunicacions de Catalunya.

-.La zona costanera nord de Catalunya es compon per la costa brava. És una costa abrupta i entre els penya-segats es formen cales iports.


Serralades Costaneres.

-Es coneixen amb el nom Sistema Mediterrani. A la zona costanera catalana trobem dues serralades: la serralada Litoral, i la Pre-litoral, les dos son separades per la depressió Pre-litoral. La serralada Litoral, va des del Baix Penedès fins el Baix Empordà. A continuació trobem la franja corresponen a la depressió Pre-litoral i, seguidament, s'eleva laserralada Pre-litoral,molt més llarga des del Gironès fins el Montsià que s'uneixen als pirineus en el NE, a Les Guilleries, que és una extensa zona boscosa i de relleu molt complicat.

-Entre la Serralada Litoral i el mar hi ha una estreta plana costanera en el que desapareixen molts trams. Aquesta i la deprecio Pre-litoral son les principals vies de comunicació entre el nord i sud de Catalunya ientre la vessant mediterràni del continent europeu i l'est de la Península Ibèrica. Encara avui dia passe´per aquí l'autopista i les vies de ferrocarril que comuniquen amb França.

-A l'extrem sud de Catalunya, seguidament de la Serralada
Litoral, una petita part del Sistema Ibèric, la gran serralada que
tanca pel sud la vall de l'Ebre i que s'estén per la resta de la Península
Ibèrica.

LaDepressio Central.

-És l'altra gran unitat de relleu catalana. Enllaça amb la vall de l'Ebre, diferenciant-se d'aquesta perquè s'organitza en un seguit d'altiplans des del Prepirineu i la Serralada Pre-litoral cap a l'Aragó, de NE a SO, des dels 1000 metres fins als 100 de la plana de Lleida.

-Altres elements destacats del relleu:

-A l'extrem nord-est es troba la plana de l'Empordà,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Situacion geografica
  • Situación geográfica.
  • Situacion Actual Cataluña
  • Situacion geografica de españa en el mundo
  • Situacion Geografica De Japon
  • situacion geografica de venezuela
  • Situación geográfica del Ecuador
  • situacion geografica de venezuela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS