Sociologa

Páginas: 6 (1345 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2012
L’acumulació originaria significa l’expropiació dels productors, l’expropiació del treball, permetent l’explotació del treballador i convertint-lo en un treballador assalariat. L’acumulació originaria privatitza els mitjans de producció permetent als seus propietaris (capitalistes) aprofitar-se de la població que no té altra remei que vendre’s a si mateix. Això provoca la pobresa de les gransmasses, mentre crea la riquesa d’uns pocs. Així doncs, es creen dues classes que s’enfronten i entren en contacte. Per una banda, els propietaris del capital, els mitjans de producció i de subsistència, i per l’altra els obrers lliures, venedors de la seva força de treball. Això que acaben de descriure és la relació capitalista que es crea i que separa als obrers i la propietat. Per tant, fent unamica de síntesi del que acabem de dir, l’acumulació originaria seria la dissociació entre treballadors i propietat, que es dóna quan les grans masses d’homes es veuen de sobte saquejades i desposseïdes violentament dels seus medis de subsistència i llançades al mercat de treball com a proletariat assalariat. Es produeix una expropiació de les terres de la població rural, desapareix la propietatcomunal i apareix la propietat privada. Tot això, explica Marx, passa sense cap mena de consideració legal.

És per tot això que hem explicat, que Marx compara l’acumulació originaria al pecat original. El que ell vol dir és que el paper que té l’acumulació originaria en l’economia política és equivalent al que té el pecat original en la religió.

Així doncs, ara podem comprendre quin és elposicionament de Marx en front al model capitalista que esta sorgint a Anglaterra. Ell no hi esta gens d’acord i en aquest capítol ho descriu d’una manera critica i ho denuncia. Ell viu una gran transformació de les societats, viu el desenvolupament de les ciutats i intenta explicar el que canvia en el món per a que es produeixin aquestes transformacions.
El capítol està dividit en set apartats iés per això que considero convenient, havent fet ja una petita introducció del que és l’essència del capítol, explicar resumidament el que es tracta i diu en cada un d’aquests apartats.

El primer apartat, “El secreto de acumulación originaria”, explica i descriu què és això de l’acumulació originaria, que nosaltres ja hem vist i que és simplement el procés històric que va anticipar la formació dela gran producció capitalista i va separar dels mitjans de producció al productor.

En el segon apartat, “Expropiación de la población rural y de su tierra”, s’explica el saqueig sistemàtic de la propietat comunal i la violenta expulsió de la població rural de les seves terres. En aquest apartat s’explica com el salari dels obrers només arribava i fins i tot a vegades ni això, a satisfer lesnecessitats més bàsiques. Les masses populars quedaven esgotades per la feina, empobrides, i en paraules de Marx, brutalment oprimides.
En el tercer apartat, “Legislación sanguinaria contra los expropiados, desde fines del siglo XV. Leyes para la reducción del salario”, Marx critica la falta de sensibilització envers la gran massa i la cruel tasca que va dur a terme l’Estat durant aquella època.Com és comprensible, en aquells moments van aparèixer un gran nombre de rodamóns a causa de la forta i violenta expropiació de la població rural, així doncs l’Estat, tal i com explica Marx va adoptar una posició grotesca i terrorista contra aquesta gent i va legislar lleis que imposaven càstigs a aquestes persones que no tenien altra pena que la de veure’s sotmeses a viure al carrer. Així doncs, lapoblació rural expropiada i sense sostre, amb una legislació cruel i de tortura, es va veure obligada a encaminar-se en el sistema de treball assalariat.
Un altre exemple de la “dolenta” legislació de l’Estat és l’exemple francès que al 1791 va prohibir les coalicions obreres.

Marx creia que els salari dels treballadors havien d’elevar-se per sobre del seu nivell, per que qui els rebia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • sociologos
  • sociologo
  • sociologo
  • sociologo
  • sociologo
  • sociologo
  • Sociologos
  • Sociologa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS