stuart mill apunts

Páginas: 6 (1365 palabras) Publicado: 23 de abril de 2013
Stuart Mill (1806-1813)
La filosofia de Stuart Mill tracta mes cuestions politiques i socials que altres aspectes. Es un filosof liberal que s'apropa a les idees del socialisme utopic. Aquest pensament politic seu del qual parlarem te la seva referencia en la seva filosofia.

La seva vida
Stuart Mill tenia un pare que ja era utilitarista, com s'anome la filosofia de Stuart Mill, ja que haviaestat deixeble de Bentham. El pare de Stuart Mill pensava que una persona depen totalment en la seva educacio, per tant es dedueix que va tenir una educacio molt rigorosa i severa. Aixo va provocar a Stuart Mill un cansament espiritual que va provocar una crisi a la vida d'ell, demostrantli que no nomes es important els aspectes intelectuals sino els emotius. Va ser important perque va fer queStuart Mill defenses un utilitarisme menys quantitatiu i mes qualitatius. Va començar a valorar la importancia de la poesia, de la critica.... Va formar part del parlament angles i va defensar el dret a vot femeni.

La seva obra
Escriu dos llibres:Utilitarisme, l'escriu l'any 1861, i parla sobre el seu pensament etic
Sobre la llibertat, l'escriu l'any 1869, i parla de les questions politiques.Les seves influencies
Ell es seguidor del corrent de pensament empirista. Tambe te les seves influencies en Locke, gran representant del liberalisme politic. Mill critica el conservadurisme moral de la gent en la seva epoca, l'epoca victoriana. Una altra influencia que va rebre Stuart Mill va ser Bentham, amb el seu utilitarisme, pero aquest era mes mercantilista, mes quantitatiu a diferenciade Mill. En la epoca que viu Mill tambe hi ha un corrent filosofic que s'anome positivisme, moviment d' August Compte. Tambe de A. Toquevile que parlava de formes de govern mes democratiques de les actuals del moment.

Pensament de Mill.:

Etica:Utilitarisme
Mill es pregunta: que es el be? Hi dona la resposta que el be es allo que es util y util es la felicitat. Per tant l'objectiu de lanostra vida ha de ser la felicitat. A mes, al ser empirista ho demostra dient que la gran busqueda de tothom es la felicitat, per tant es cert. La seguent pregunta seria: que es la felicitat? Ja un filosof grec, Epicur, deia que la felicitat es Hedone, el plaer. Mill esta d'acord pero puntualitza que no nomes hem de buscar el nostre propi plaer, sino tambe pels altres. Stuart Mill diu que el be es lasuma mes alta de satisfaccio o plaer per el nombre mes gran de persones. Mill esta d'acord amb Epicur al dir que el plear es l'absencia de dolor, satisfer una necessitat. Per tant l'absencia de plaer es el dolor. Bentham tambe ho defensava aixo, pero ell es fixava en la quantiat de plaer que rebiem, no en la qualitat d'aquest. A la etica de Bentham l'anomenen l'etica dels porcs i per aixo diu Millque mes val un Socrates insatisfet que un porc satisfet. Segons Mill hi ha uns plaers inferiors, plaers fisics ( com el sexual, el de menjar...) I uns plaers superiors ( inteligencia, sensibilitat estetica....) La felicitat no es un estat continu de extasis, sino mes moments de goig solidari. Nomes podem ser feliços quan estem envoltats de gent que tambe ho es. Stuart Mill defineix dos concepts:satisfaccio, que es estar be, no faltar res, pero aixo no significa haver assolit la felicitat. La felicitat consisteix en tenir l'autonomia moral. Per Mill la felicitat es viure be, es a dir, haver assolit l'autonomia moral. Que es l'infelicitat per Mill? L'absencia de cultura moral, l'absencia de plaers superiors.

Mill creu que les normes morals son mitjans per arribar a la felicitat. Lescoses per tant no son ni bones ni dolentes sino per la finalitat que es fagin servir.
L'utililitarisme es pot resumir en que util=bo=plaer i els plaers poden ser inferiors o superiors, que son els millors.

Els principis dels que parla Stuart Mill en el seu llibre son els seguents:
- principi de la llibertat individual. Stuart Mill no enten la llibertat individual com una cosa bona sino...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Stuart Mill (apunts)
  • stuart mill
  • Stuart Mill
  • stuart mill
  • Stuart Mill
  • stuart mill
  • Stuart Mill
  • Stuart Mill

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS