teatre grec

Páginas: 18 (4289 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2013
1. EL TEATRE GREC:

Pels grecs, la religió i el culte als déus era una part essencial de la seva vida. Els feien promeses, els oferien regals i els i oferien sacrificis i cerimònies en honor a ells.
Entre aquets déus hi havia Dionís: també conegut com a Baco, era fill del déu Zeus.
Déu del vi i de la fertilitat, els grecs li tenien devoció i cada primavera li demanaven amb balls i cantsfertilitat als camps per obtenir bones collites.
En honor a ell sobre l’any 600 aC. s’organitzaren a Atenes dues festivitats: la festa d’hivern i la de primavera (també anomenades les “Grans Dionisíaques), que anaven acompanyades de la representació de llegendes varies que els grecs escoltaven i ovacionaven. Aquestes festivitats duraven sis dies, en els tres primers hi havia una processó iconcursos de cors, i els últims tres dies es dedicaven a representacions teatrals.
Els actes s’iniciaven amb una gran processó, on sobre un carro naval (carro festiu del déu) viatjava l’estàtua del déu Dionís. Aquest carro era portat per dos esclaus acompanyats per dansaires i músics.
La representació de les llegendes va fer que molts autors fascinats per aquestes festes, s’animessin a escriurenoves peces teatrals per a ser representades.
Es van organitzar concursos, i durant diversos dies, molts espectadors s’asseien des del matí fins que queia el sol per gaudir de les últimes obres. Era el “dia gran dels grecs”, la vida es paralitzava i el teatre es convertia en la propietat de tothom. Van ser aquestes representacions en honor a Dionisi el punt de partida que actualment coneixem com ateatre.
Els personatges:
Només hi havia tres actors en cada actuació a més d’un coro. Els tres actors s’anomenaven: protagonista (primer actor), deuteragonista (segon actor) i triagonista (tercer actor).
Els actors:
El seu vestuari estava compost per màscares i túniques. A les comèdies un dels actors portava “alces” als peus per simbolitzar la superioritat dels déus.
Cada actor podiarepresentar més d’un personatge si la obra ho requeria, tant sols es canviaven la màscara que portava per una altre de diferent.
Les dones no podien participar en les representacions teatrals. Els papers femenins eren representats per homes joves que es caracteritzaven de dónes.


El coro:
Era un personatge col·lectiu present a qualsevol representació grega. Posteriorment, va desaparèixer delteatre grec. Estava format per un determinat grup de persones, que variava segons el gènera teatral que es representés (15 a la tragèdia, 24 a la comèdia i 12 en les sàtires).
Estava sempre situat a la orquestra del teatre on interpretaven balls i cants.

Les seves funcions eren:
Narradors de les històries presents i passades, de les coses que el públic no veia i/o presagiaven el futur.
Ferpreguntes als personatges, als déus o als mateixos amb la finalitat d’induir al públic a la reflexió sobre determinats temes.
D’element d’enllaç entre els episodis de l’obra teatral. Amb la seva entrada a escena, el coro marca l’inici o final d’un episodi.
El públic:
El públic tenia un paper actiu en la representació, feien comentaris en veu alta sobre les obres, mostraven el seu rebuig si no els hiagradava, inclús es barallaven entre ells.
La primera fila estava reservada als sacerdots i magistrats.
Els grecs, quan anaven a veure una representació es portaven un coixí per suportar millor la duresa dels seients de pedra.
Les màscares a Grècia:
A Grècia era un element imprescindible en el vestuari dels actors i del coro, però ja estava a la vida dels grecs molt abans, quan s’utilitzavena les festes dionisíaques.
Les màscares que es feien servir en el teatre grec no són com les actuals, sinó eren una espècie de casc que cobria totalment el cap i, a més de les faccions de la cara, tenien cabell, orelles i barba.
Amb les màscares no hi havia expressions facials que completessin les paraules dels actors, per això havien de ser substituïdes per canvis marcats d’entonació:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Teatre grec
  • El teatre grec
  • El teatre grec
  • TEATRO GRECO ROMANO
  • El teatre grec
  • Teatro Greco
  • Teatre Grec Y La Tragèdia
  • El greco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS