Tectònica de plaques

Páginas: 6 (1254 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2013
Andrea Jiménez
1 Batx.

Tectònica de plaques
Durant milers de milions d'anys ha hagut un lent però continu desplaçament de les plaques que formen l'escorça del planeta Terra, això s’anomena"tectònica de plaques", una teoria que complementa i explica la deriva continental. Els continents s'uneixen entre si o es fragmenten, els oceans s'obren, s'aixequen muntanyes, es modifica el clima,influint de forma important en l'evolució i desenvolupament dels éssers vius.
Segons la teoria de la tectònica de plaques, l'escorça terrestre està composta almenys per una dotzena de plaques rígides (litosfera) que es mouen sobre una capa de roca calenta i flexible, anomenada astenosfera, que flueix lentament com el quitrà calent.
Els geòlegs encara no han determinat amb exactitud com interactuenaquestes dues capes, però les teories més avantguardistes afirmen que el moviment del material espès i fos de l'astenosfera força a les plaques superiors a moure, enfonsar o aixecar-se.
Aquesta teoria parteix de la deriva continental de Wegener, però es diferencia en que la teoria de plaques no creu en el desplaçament autònom dels continents, sinó que aquests són arrossegats de forma passiva perla placa litosfèrica.

a) Corrents de convecció
La superfície de la Terra no és infinita, de manera que la contínua creació d'Escorça oceànica a través de les Dorsals oceàniques, ocasiona un problema d'espai que ha de ser resolt amb la destrucció de escorça oceànica o continental. Així doncs l'única solució al problema d'aquesta manca d'espai, és la destrucció de l'Escorça oceànica en les àreesde subducció.
El Mantell terrestre no és homogeni, en alguns punts és més calent i en altres punts és una mica més fred, el que fa que es produeixi un lent, però continu moviment dels materials que el componen, des de les zones fredes a les calentes i a l’inversa . Aquests són els anomenats corrents de convecció.
D'aquesta manera es mouen les plaques litosfèriques sobre la superfície delplaneta i els seus efectes més visibles són l'expansió del sòl oceànic, la subducció d'escorça oceànica i la col·lisió de continents.


b) Les plaques tectòniques
La superfície terrestre està construïda per una sèrie de peces que es diuen plaques tectòniques o litosfèriques, poden tenir escorça continental, oceànica (es troba al fons del mar) o les dues alhora.
La Terra no a tingut sempre laforma actual en un principi tots el continents estaven junts formant la Pangea, les plaques es mouen i canvien l’aspecte de l’escorça. Quan hi ha moviment i les plaques xoquen entre si poden ocasionar ones i terratrèmols.
Existeixen àrees de la Terra, com el Mar Mediterrani, on la complexitat és molt alta, de manera que encara no estan totalment definides una sèrie de microplaques que conformen unmosaic veritablement confús, és com un trencaclosques on les peces estan encara pendents de trobar un encaix definitiu
Les plaques més grans són les següents:
Africana: placa tectònica continental que cobreix l'Àfrica.
Antàrtica: placa tectònica continental que cobreix l'Antàrtida.
Australiana: placa tectònica continental que cobreix Austràlia, formava un continu amb la placa índica fa 50-55milions d'anys.
Eurasiàtica: placa tectònica continental que cobreix Euràsia.
Nord-americana: placa tectònica continental que cobreix l'Amèrica del Nord i la Sibèria nord-oriental.
Pacífica: placa tectònica oceànica que cobreix el Pacífic.
Sud-americana: placa tectònica continental que cobreix l'Amèrica del Sud.






c) Els marges convergents
Es produeix una col·lisió entreplaques, el moviment d'aproximació entre dues plaques pot ser de dos tipus:





La zona de subducció: és una zona llarga i estreta on una placa litosfèrica descendeix per sota d'una altra. Ja que la temperatura i la pressió augmenten amb la profunditat, una part dels materials de la placa en subducció són alliberats, en especial l'aigua, el que comporta la fusió del mantell terrestre, que al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TECTÒNICA DE PLAQUES
  • Tectònica De Plaques
  • tectonica de plaques
  • Magmatisme i tectònica de plaques
  • Tectònica de plaques
  • Geologia: tectonica de plaques
  • Plaque
  • Tectonica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS