Tema 10 Opos

Páginas: 10 (2330 palabras) Publicado: 9 de julio de 2012
TEMA 10
L'APRENENTATGE DELS FENÒMENS FÍSICS I ELS CANVIS QUÍMICS. PLANIFICACIÓ I REALITZACIÓ D'EXPERIÈNCIES PER A L'ESTUDI DE PROPIETATS, CARACTERISTIQUE I COMPORTAMENT DE LA MATÈRIA I L'ENERGIA.

INTRODUCCIÓ
La Llei Orgànica d'Educació 2/2006, de 3 de maig, el Reial Decret 1.513/2006 i el Decret 142/2007, de 26 de juny, estableixen per a l'etapa d'Educació Primària una àrea dedicada aoferir els coneixements relatius al medi natural que ens envolta. El Decret 142/2007 incorpora, dins dels 7 blocs de l'àrea de Coneixement del medi", un bloc de continguts titulat "Matèria i energia", que inclou continguts relatius als fenòmens físics, les substàncies i els canvis químics que posaran els fonaments a aprenentatges posteriors. Alguns dels continguts d'aquest bloc seran:
Cicle inicial:- Observació, descripció i classificació de materials en funció d’algunes propietats tot relacionant-les amb els seus usos.
- Manteniment de la neteja i col·laboració en l’ordre i l’estalvi de materials a l’escola.
Cicle mitjà:
- Identificació de diferents fonts d’energia i de cadenes energètiques relacionades amb canvis observats a la vida quotidiana. Valoració de l’ús responsable de lesfonts d’energia.
- Responsabilització en el manteniment de la neteja, l’ordre i l’estalvi de materials i energia a l’escola i a casa.
Cicle superior:
- Observació de canvis químics en relació amb fenòmens quotidians: combustions, oxidacions i fermentació. Aplicació a la prevenció del foc i obtenció de compost.
- Identificació dels diferents instruments objectes d’ús habitual al laboratori iconeixement i aplicació de les normes d’ús i seguretat en el laboratori.

Al llarg d'aquest tema analitzarem tots aquests conceptes i aprofundirem en alguns aspectes dels mateixos.

L'APRENENTATGE DELS FENÒMES FÍSICS I ELS CANVIS QUÍMICS

S’anomenen fenòmens físics a aquells processos en els quals no canvia la naturalesa de les substàncies ni se’n formen d’altres de noves, de manera que esconserva l’original. Així, la seva estructura interna no pateix cap modificació. Aquestos canvis poden produir-se per una estirada, un cop o per efecte del calor. Els canvis relacionats amb els canvis de temperatura són la fusió, vaporització, condensació, solidificació i sublimació. Uns exemples d'aquests podrien ser qualsevol dels canvis d'estat de l'aigua o el cas d'una barreja d'aigua i sal.Els canvis químics són aquells en els quals té lloc una transformació de la matèria, de manera que no es conserva la substància original i fins i tot poden formar-se d'altres substàncies noves. Els més importants estudiats per l'alumnat seran l'oxidació i la combustió. Un exemple d'aquest serien la combustió que es produeix quan cremem un paper i es transforma enn cendres i desprèn fum.

L’àreade Coneixement del medi natural, social i cultural a l’etapa de Primària pretén proporcionar una visió científica general del món. El seu desenvolupament li ha de permetre entendre alguns fenòmens físics i químics que s’esdevenen en el seu entorn.

Una preocupació constant en aquesta etapa ha de ser posar al seu abast els mitjans que els permetin modificar els esquemes o les respostes mancadesde bagatge científic.
El mestre/a ha d’intentar donar resposta als interrogants que l’observació de la realitat planteja, o bé oferir ocasions per contradir creences o suposicions molt arrelades en el pensament popular, però totalment injustificades.

Atès que l'aprenentatge de qualsevol àmbit ha de ser significatiu per a l'alumnat, això implica partir d'exemples quitidians, de fets o derealitats properes. La connexió del treball escolar amb les qüestions que hi ha presents en la realitat quotidian garanteixen la participació activa dels alumnes en l'adquisició dels nous coneixements.
Els continguts propis d'aquesta àrea s'escullen en funció de l'interès que desperten en aquests moments evolutius de l'infant, es vol potenciar la curiositat.

El procés de creixement en l'àmbit de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tema 10
  • TEMA 10
  • TEMA 10
  • Tema 10
  • tema 10
  • TEMA 10
  • tema 10
  • TEMA 10

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS