Temps De Confrontació A Catalunya I A Espanya (1902-1939)

Páginas: 12 (2807 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2012
1. Per què es proclama la Segona República a Espanya?

Per poder-nos situar, abans d’explicar per què es proclama la Segona República a Espanya, crec que és necessari fer una petita definició del concepte de Segona República Espanyola.
La Segona República Espanyola és el règim polític pel qual es va regir Espanya en el període que abasta des del 14 d’abril de 1931 fins l’1 d’abril de 1939 ambla victòria definitiva del bàndol nacional en la Guerra Civil Espanyola. En aquest període de temps la monarquia que hi havia en el moment va decaure i el monarca Alfons XIII va tenir que exiliar-se.
La formació de la Segona República Espanyola és causada per diversos factors entre els quals destaquen el descontentament social i polític originat per la gran crisi econòmica que va patir Espanyadesprés de la Primera Guerra Mundial o Gran Guerra, l’anomenada crisi del 1917. Aquesta crisi es va manifestar també amb un gran conjunt de protestes per part del poble. Per una banda, aquesta crisi va fer que les forces polítiques del moment s’apleguessin per a formar l’Assemblea de Parlamentaris (que s’oposava a Catalunya). Els grups militars es van enfrontar a la política del govern mitjançantla creació de juntes de defensa. Per l’altre banda els sindicats van convocar una vaga general revolucionària amb l’objectiu de fer caure al govern d’aquell moment.
En aquest període hi van haver nombrosos conflictes socials ja que la situació es va presentar força difícil però sense dubte el més important va ser la vaga de l’empresa La Canadenca (centrada en l’electricitat) que va provocar unaparalització de la indústria durant aproximadament quaranta dies. A partir d’esdeveniments com aquest es va decidir formar sindicats obrers lliures (anomenats sindicats dòcils) amb l’objectiu de lluitar per unes noves condicions de treball i de salaris. També es van crear els pistolerismes que eren grups armats.
Durant el 1917 i el 1923 van tenir lloc la formació de 13 governs diferents fet queva facilitar que Miguel Primo de Rivera realitzés un fort cop d’Estat i establís una dictad ura militar basada en el feixisme italià de Mussolini. Durant el període de dictadura militar es van crear governs de concentració tant liberals com conservadors que van tenir el suport incondicional de la Lliga Regionalista. En aquell moment es va produir la supressió de la Mancomunitat Catalana, es vaoriginar una gran conflictivitat social i es va fer caure a Annual, el Rif marroquí i així es va donar per acabat el conflicte amb aquest. En la crisi mundial que hi havia al 1929 Espanya també es va veure afectada i el gran dictador Miguel Primo de Rivera es va quedar sense suport i al 1930 es va veure obligat a dimitir i va ser nomenat al general Berenguer cap de govern per tal de que estornessin a realitzar unes eleccions i es pogués torna r a la legalitat constitucional.
Més tard, a les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931, els republicans, els socialistes i els nacionalistes (els opositors al règim monàrquic) es van presentar units mitjançant el Pacte de Sant Sebastià mentre que els partits monàrquics es van presentar per separat. Els resultats van estar molt equilibratsperò la coalició republicanosocialista va triomfar a les grans capitals Espanyoles. Com a conseqüència milers de ciutadans tant de les grans capitals com d’altres llocs van sortir al carrer demanant a crits la proclamació de la Segona República Espanyola arreu.
Veient i vivint la situació, Alfons XIII molt sàviament va decidir abandonar el país i marxar a l’exili. Després de la seva fuga, el 14d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República Espanyola de la història.

2. Característiques específiques de la República catalana:

En les eleccions d’abril del 1931 a Catalunya hi va haver un gran nombre de republicans que es van imposar provocant així un canvi important en la política catalana de manera que la Lliga Regionalista va prendre la supremacia a favor d’Esquerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Temps de confrontació a Espanya (1898-1939)
  • TEMA 10 Temps de confrontaci a Espanya 1898 1939
  • Relleu Espanya I Catalunya
  • Catalunya i Espanya
  • La població a Espanya i Catalunya
  • Catalunya i espanya xix
  • Anarquisme A Espanya I Catalunya
  • catalunya i espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS