Tennis

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 7 (1560 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 14 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Definicio

El tennis és un esport de pilota en què s'enfronten dos jugadors o dues parelles de jugadors, que es desenvolupa en una pista rectangular dividida transversalment per una xarxa, consistent a colpejar la pilota amb una raqueta per fer-la passar per damunt de la xarxa de manera que l'adversari no la pugui tornar.
El tennis modern es va originar al Regne Unit a finals del segle XIX.Després de la seva creació el tennis es va fer popular entre les classes altes dels països angloparlants, estenent-se per tot el món al segle XX. Va estar present als primers Jocs Olímpics moderns el 1896 a Atenes, sent esport olímpic fins a París 1924. Després d'haver estat esport de demostració en les edicions de 1968 i 1984 va tornar a assolir la categoria d'esport olímpic a Seül 1988.Historia

El tennis actual té els seus orígens en un esport francès del segle XIV anomenat jeu de paume, disputat pels membres de la cort. Inicialment, el disputaven colpejant una mena de pilota amb les mans, però més endavant introduïren l'ús d'una mena de raqueta. Posteriorment, aquest esport s'expandí per Anglaterra. En els primers anys de desenvolupamentl'esport s'anomenava tennis on the lawn (tennis sobre la gespa), nom que derivà en lawn tennis fins a l'actual tennis.
La versió actual de l'esport té dos arrels diferents. Per un costat, el 1859, Thomas Henry Gem i Batista Pereira, residents a Birmingham (Anglaterra), jugaven a una mena de predecessor de l'actual joc de pilota. El 1872 es traslladaren a Leamington Spa, i, juntament amb dos doctors delWarneford Hospital, seguiren practicant l'esport. Pereira, juntament amb els doctors Frederick Haynes i A. Wellesley Tomkins fundaren el primer club de lawn tennis al món l'any 1874, el Leamington Tennis Club, on establiren les primeres regles pel joc.
Paral•lelament, l'any 1863, a l'Índia, l'oficial britànic Walter Clopton Wingfield, recuperà aquest esport, i l'introduí a Nantclwyd (Gal•les)vers el 1874. La seva versió de l'esport es basava en una variant de tennis de sala, també anomenat tennis reial (inventat a França al segle XII i practicat per l'aristocràcia). Al poc temps, Mary Ewing Outerbridge l'introduí als Estats Units. L'esport s'expandí ràpidament per les classes acomodades britàniques i americanes.
L'impuls definitiu per a l'esport tingué lloc al All England Lawn Tennisand Croquet Club (a Wimbledon, Londres). Allí nasqué la primera gran competició el 1877 amb victòria d'Spencer Gore. El 1881 es formà la United States National Lawn Tennis Association, que donà forma i estandaritzà les regles del joc i organitzà les primeres competicions americanes, com l'obert dels Estats Units de tennis masculí, que s'inicià el 1881, a Newport (Rhode Island). La primera CopaDavis, un torneig anual entre equips nacionals, es disputà el 1900. Les actuals regles de la I.L.T.F. daten del 1924. El 1963 es començà a disputar la Copa Federació de tennis (versió femenina de la Copa Davis de tennis).
A diferència de la majoria d'esports, el tennis fou dels primers esports que permeté competir a les dones. La primera competició en què prengueren part fou el 1879 a Dublín, ambvictòria de Mary Langrishe. El primer torneig femení de Wimbledon fou l'any 1883 amb victòria de Maud Watson. El 1887, Ellen Hansell guanya el primer obert dels Estats Units de tennis femení.
L'any 1926, el promotor C.C. Pyle organitzà la primera gira de tennistes professionals, on oferia partits d'exhibició de pagament. Durant 42 anys, els tennistes professionals i els amateurs restarenestrictament separats: quan un jugador passava a ser professional, ja no podia competir en els torneigs amateurs. Aquesta distinció cada cop tenia menys sentit, ja que els tennistes amateurs eren, en realitat, professionals encoberts. L'any 1968, després de pressions comercials i rumors sobre amateurs rebent diners d'amagat, es va acabar amb aquesta situació i començà l'era dels torneigs open (oberts a...
tracking img