teoria politica locke

Páginas: 20 (4820 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2015
Teoria política de John Locke (1632-1704)


1. Context històric

Guerra Civil (1642-1649) entre la classe burguesa partidària del Parlament i la noblesa partidària del rei.
Execució pública, per primera vegada en Europa, del rei, acusat de traició, i la proclamació de la república d'Oliver Cromwell.
En 1660 es restaura la monarquia amb Carles II, amb prosperitat política i econòmica.Jacobo II en 1685 arriba al poder i tracta d'imposar de forma absolutista la restauració del catolicisme. Això va suposar l'oposició de la burgesia i noblesa. El resultat va ser l'exili del rei i la Revolució Gloriosa.
Amb l'arribada al poder de Guillem d'Orange, com a successor de Jacobo II (1689), comença a Englaterra una monarquia parlamentària moderna.
Imposició per part del Parlament de laCarta de Drets o Declaració de Drets (Bill of Rights), que seran els primers drets civils redactats a Guillem d'Orange.

2. Pensament Polític

Exposada en els dos Tractats sobre el Govern Civil (1689)


2.1. Primer tractat

Critica puntualment els arguments de l'exitodsa obra de Sir Robert Filmer, “El Patriarca, o el poder natural dels reis”. En aquesta crítica, Locke nega que l'autoritatreal hagi estat atorgada per Déu a Adàn.

Filmer afirmava que Adàn, per l'autoritat que Déu li va conferir, era l'amo de tot el món i monarca de tots els seus descendents, sent el poder dels reis i pares idèntic i il·limitat: els monarques s'havien de veure com a substituts d'Adàn i pares dels seus pobles. La submissió dels fills als pares era el model de tota organització social conforme a lallei divina i natural.

El Primer Tractat és llarg, però molt efectiu en els seus arguments, basats en la raó i el sentit comú més que en la teologia o la tradició. Després d'aquest tractat, Locke comença la seva pròpia doctrina política. La seva intenció originària era: a qui hem d'obeir? Però el Locke del Primer tractat encara no havia descobert el que avui es considera com els principisfonamentals del liberalisme. Aquesta primera part només vol refusar a Filmer.

2.2. Segon tractat

Versa sobre els fonaments del liberalisme polític i sobre l'origen, extensió i finalitat del govern civil.

Comença per la definició de poder polític, el qual s'entén com el dret de legislar e imposar penes als transgressors de les lleis amb l'objecte de preservar i regular la propietat, ampliar laforça de la comunitat en l'execució de les lleis i en la defensa de l'Estat davant atacs extrangers, amb la finalitat de vetllar pel bé públic.

Locke enten per poder el dret a dictar les lleis orientades a regular i preservar la propietat, així com a fer servir la força de la comunitat en l'execució d'aquestes lleis i en la defensa de la República de qualsevol ofensa que pugui venir del'exterior.



2.2.1. El contracte social

El requisit per al pas de l'estat de naturalesa a l'estat civil és el consentiment, que ha de ser:
un acte voluntari dels essers humans en virtut del qual es comrpometen a sortmetre's lliurement al poder polític renunciant al poder executiu i legislatiu propi que tenia en estat de naturalesa. Aquesta decisió té la forma de contracte.

El contractye ésnecessari per assegurar millor la conservació dels drets naturals, especialment, la propietat privada. D'aquesta manera els homes s'agrupen en la societat política i estableixen un govern, una mena de repúblicade propietaris lliures, que renuncien als seus poders individuals en benefici d'un poder polític que assegura el respecte de les llibertat i la propietat.


Per garantir la imparcialitat ilimitació del poder de l'Estat, el poder s'ha de dividir en:

Poder legislatiu, que té per finalitat elaborar les lleis.
Poder executiu, que s'encarrega d'executar les lleis i vetllar per la seguretat interna de la societat.
Poder federatiu, que és el que s'ocupa de les relacions amb altres estats i que descansa en les mateixes persones que l'executiu. S'encarrega de la seguretat externa....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria politica john locke
  • Teoria Política De Locke
  • Teoria Politica De Locke
  • Teoria De Locke
  • Hobbes vs Locke Teoria politica
  • ideas politicas de locke
  • Pensamiento Politico de Jhon Locke
  • FILOS POLÍTICA LOCKE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS