Terratremol

Páginas: 3 (564 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2013
Un terratrèmol és l'alliberament sobtat i brusc d'energia acumulada per la deformació lenta en la superfície de la Terra, que es propaga en forma d'ones sísmiques. Els terratrèmols produeixen untremolor o una sacsejada de la superfície de la Terra. Quan les plaques tectòniques freguen originen moviments vibratoris en el terreny i es propaguen en totes direccions produint el que coneixem com aterratrèmols.
Aquest es el cas del terratrèmol de Llorca de 2011 va sacsejar la Regió de Múrcia, especialment les poblacions de Llorca i Totana, a les 18:47 del dia 11 de maig del 2011 i va deixar noumorts i 293 ferits.
La magnitud del terratrèmol va ser de 5,1 graus a l'escala sismològica de magnitud de moment, i va estar precedit per un altre de 4,5 graus. Es van comptabilitzar prop de 40.000afectats en una població de poc més de 92.000 persones.
El fet que el terratrèmol es produís en una de les zones més sísmiques de la Península Ibèrica, la profunditat de l'hipocentre i el tipus desòl van fer que fos més destructiu i que s'arribés a notar a ciutats com Cartagena, Águilas, Múrcia, Mazarrón, Albacete i, fins i tot, a Madrid i Andalusia.
La zona de fricció entre la placaeurasiàtica i l'africana, que es mou cap al nord-oest respecte l'eurasiàtica, provoca una línia sísmica que s'inicia a les Açores i que acaba al costat occidental de l'estret de Gibraltar. A partir d'aquí, ladeformació s'estén en dues direccions: cap a les Serralades Bètiques i cap a la zona del nord del Magrib. Les falles de la Regió de Múrcia tenen fracturació pràcticament en totes direccions i tots elssistemes de falles són sísmicament actius. Són zones d'especial risc les valls del Guadalentí, d'origen tectònic, i del Segura o la serra de Carrascoy.
El sisme principal, de magnitud 5,1 a l'escalasismològica de magnitud de moment (MW), va ocórrer l'11 de maig a les 18:47, hora local, a uns 2,5 quilòmetres al nord-est de Llorca, la localitat més afectada, a una profunditat extremadament...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Terratremol de haiti
  • Terratrèmol Kobe
  • terratrèmol japó
  • Terratrèmol Lorca
  • Terratrèmol de Sant Francisco
  • terratremol xile
  • Terratrèmol de Fukushima
  • Terratremol D`Haiti

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS