Text Argumentatiu Llengua Valenciana

Páginas: 5 (1043 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2015
Text argumentatiu: Influència i aspectes socials de la llengua valenciana.
Usos socials del valencià.

Un 53% dels valencians declara que parla bé el valencià i només un 25% declara que l'escriu bé. Un titular molt cridaner. Hui anem a intentar debatre i fer una reflexió comú sobre el perquè d'aquest titular. Per a introduir al lector en les arrels lingüístiques del valencià cal fer una miquetade recapitulació històrica.
El valencià com a tal, està reconegut per el govern espanyol com una llengua pròpia de tot el terme geogràfic de la Comunitat Valenciana. Com bé es conegut per tot el mon, la llengua valenciana, al mateix que la mallorquina i la catalana se inclouen dins del marc de llengua catalana. Pot ser, i es un bon tema de reflexió, hi podem debatre si el reconeixement de lallengua valenciana-catalana com a pròpia per la Unió Europea pot ser un motiu més polític que cultural. També cal destacar el paper fonamental de la Llei d'ús i ensenyament del valencià, m'agradaria recalcar un article d'aquesta llei: "Durant l’ etapa preautonòmica, instaurada en l’actual Comunitat Valenciana pel Reial Decret 10/1978, de 17 de març, es dictaren el Reial Decret 2.003/1979, de 3d'agost, i l'Ordre de desplegament de 7 de juliol de 1979, regulant la incorporació de la llengua valenciana al sistema d'ensenyament del País Valencià, normativa aquesta que tenint com a antecedent el Decret 1.433/1975, de 30 de maig, regulador de la incorporació de les llengües nadives als programes dels centres d'Educació Preescolar i General Bàsica, era de caràcter conjuntural i transitòria en tantque la definitiva regulació de la matèria lingüística havia de ser obra de la futura Comunitat Autònoma." Més tard podem-hi trobar una explicació dins d'aquest article. Uns altres aspectes històrics dins de la Comunitat Valenciana en quant a lingüística, es la creació de la AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua) la qual regula tota la normativa de la llengua i a més a més es un referent valenciàcultural. També, en cara que siguem ciutadans valencians, i en quant a política no estem mai d'acord, l'any 2001 es va produir el "Pacte pel Valencià", un recolzament institucional per al ús formal del valencià. A grans trets, la història de la llengua valenciana ha estat marcada sempre per un clara influència social que hui, pareix, que està perdent força.
Que tan sols un 25% delsvalencianoparlants afirmen que escriuen be la llengua es un poc escandalós. ¿Quines son les raons? ¿Es treballa culturalment, socialment e institucionalment la llengua? Bé, des un punt de vista acadèmic, però sobre tot, primerenc, el ensenyament del valencià està garantit dins de la Comunitat Valenciana, gràcies sobre tot a la AVL i la Llei d'ús i Ensenyament del Valencià. Dins l'educació trobem molts programesi models acadèmics, els més destacables son el PEV, PIL i PIP. En el PEV l’idioma que s’utilitza des de l’inici de l’escolarització és el valencià, amb una introducció del castellà, en el vessant oral, també des del primer moment, afavorint així que els xiquets i les xiquetes puguen anar desenvolupant un domini formal del valencià, i al mateix temps, puguen assolir un domini equilibrat delcastellà, de manera que es puguen assolir els objectius previstos en els decrets de currículum. En el PIL el programa està pensat per a que, a partir de la voluntat manifestada pels pares/mares o tutors, els i les alumnes puguen assolir una competència lingüística en la llengua que no els és habitual. Per contrari el PIP es el Programa d’Incorporació Progressiva la llengua base del programa és elcastellà. Durant l’etapa Infantil, s’introduix el valencià a nivell oral, de manera que els i les alumnes entren en contacte en l’altra llengua oficial, que no els és habitual. Açò afavorirà un domini cada vegada més formal del valencià, fins que s’assolisquen els objectius previstos en el currículum per a les dos llengües oficials. Per tant, des un punt de vista educatiu, tenim diverses vessants que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Text argumentatiu
  • Text argumentatiu
  • El text argumentatiu
  • Text argumentatiu
  • El Text Argumentatiu
  • Text argumentatiu.
  • Text Argumentatiu
  • El text argumentatiu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS