Tirant lo blanc pròleg

Páginas: 3 (515 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2013
Tirant lo Blanc

Pròleg

1. Localització temporal

El Tirant lo Blanc va ser imprès el 20 de novembre del 1490 a la ciutat de València. Es a dir ens siutem als finals del s. XV. Entre eltranspàs de l'època mediveval a la moderna a causa de la caiguda de Constantinoble en mans dels turcs al 1453. Per aquest motiu molts episodis, principalment els més importants de la novel·la transcorrenallà.
Per això es diu que el Tirant lo Blanc tenca l'època mediaval.

2. Concepte de novel·la total

La novel·la total és aquella que explora el seu propi univers fins al límit, sense ferconcessions al gran públic. És un món tancat en si mateix, i paradoxalment creixent. D'una banda ens ofereix un món medieval definit, classista i perfectament estructurat; i d'altre, mostra les primeresmanifestacions d'una societat nova que desembocarà en el Renaixement. primer cas de novel·la total : "novel·la de cavalleria, fantàstica, històrica, militar, social, eròtica, psicològica ; totesaquestes coses alhora i cap d'elles exclusivament, ni més ni menys que la realitat".

3. Martí Joan de Galba

Joanot Martorell es va arruinar, i Martí Joan de Galba li va donar un suport econòmicper tal de que pogués acabar la seva novel·la i publicar-la.

4. Orígens de la caballeria

Els precedents del gènere novel·lesc en llengua romànica són traduccions molt lliures a les llengüesvulgars de poemes èpics grecs i llatins de primer ordre, com les cèlebres Ilíada i Odisses, atribuïdes a Homer, o l'Eneida de Virigili. Postariorment s'hi van afegir les que tractaven sobre el rei Artús,la reina de Ginebra i els cavallers de la Taula Rodona. Que formen part de l'anomenada matèria de Bretanya. L'autor que va divulgar aquesta matèria va ser Chrétien de Troyes a la segona meitat dels. XII.
Les seves obres tractaven d'uns cavellers que tenien poc a veure amb els cavallers reals, ja que sovint es trobaven en guerra pel més mínim insult i que, a més, no tractaven de manera tan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reseum del proleg de tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS