Trabajo

Páginas: 5 (1129 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
Tectònica de plaques

Ciències per al món contemporani

1. Què és la litosfera?
La litosfera és la capa superficial de la Terra sòlida, caracteritzada per la seva rigidesa. Està formada per l'escorça terrestre i per la zona contigua, la més externa, del mantell residual, i està sobre l'astenosfera, una capa que forma part del mantell superior. És la zona on es produeix, en interacció ambl'astenosfera, la tectònica de plaques.

2. Perquè es mouen les plaques litosfèriques?
El moviement de les plaques tectòniques es deu a corrents de convecció a l'interior del mantell que fragmenta la litosfera. Els corrents de convecció són patrons circulatoris que es presenten en fluids que s'escalfen en la seva base. En escalfar-se la part inferior del fluid es dilata, i aquest canvi dedensitat produeix una força de flotació que fa que el fluid calent pugi cap a la superfície. En arribar a dalt es refreda, descendeix i es torna a escalfar.

3. Quins són els límits de les plaques?
Els límits són les vores d'una placa i és on es presenta la major activitat tectònica (sismes, formació de muntanyes, activitat volcànica) ja que és en aquestes zones on es produeix la interaccióentre plaques.
Hi ha tres tipus de límit:
Divergents: Són límits en els quals les plaques se separen unes de les altres i, per tant, emergeix el magma des de les regions més profundes.
Convergents: Són límits en els quals una placa xoca contra una altra, formant una zona de subducció, en què la placa oceànica s'enfonsa sota la placa continental, o un cinturó orogènic en el cas que les plaquesxoquin i pateixin fenòmens de compressió.
Transformants: Són límits on les vores de les plaques llisquen una respecte a l'altra al llarg d'una falla de transformació.

4. Què passa en cadascun d’aquests límits?

Divergent: les plaques s'allunyen i el buit que en resulta és omplert per material de l'escorça terrestre, i que sorgeix del magma de les capes inferiors, relacionada amb laformació de punts calents, s'ajunta material de l'astenosfera a prop de la superfície i l'energia cinètica és suficient per fragmentar la litosfera.
Convergent: Quan una placa oceànica xoca contra una continental la placa oceànica és empesa sota, formant una zona de subducció. A la superfície, la modificació topogràfica consisteix en una fossa oceànica en l'aigua i un grup de muntanyes a terra.Transformant: Pot causar considerables canvis a la superfície. A causa de la fricció, les plaques no llisquen en forma contínua; sinó que s'acumula tensió en ambdues plaques fins a arribar a un nivell d'energia acumulada que sobrepassa el necessari per produir el moviment, l'energia potencial acumulada és alliberada com a pressió o moviment en la falla.

5. Com es formen les serralades?* Es forma una subducció en una vora continental passiva.
* A la zona de subducció s’acumulen sediments arrencats de l’escorça.
* Es genera magma per fusió de la placa que subdueix, amb part del mantell. El magma format tendeix a ascendir i es poden donar 2 casos:
A: Si el magma es refreda en profunditat forma roques plutòniques (granit) que fan augmentar l’escorça continental.
B:Si el magma arriba a la superfície forma roques volcàniques com andesites.
* Les forces horitzontals produeixen una compressió dels sediments, que es pleguen i fan augmentar l’escorça continental formant una serralada.

6. Com es va formar l’escorça terrestre?
És la capa més superficial de la seva estructura geològica. El seu gruix varia de 12 km, en el fons oceànic, fins a 60 km a leszones muntanyenques dels continents, els elements més abundants d'aquesta capa són el silici, l'oxigen, l'alumini i el magnesi. L'escorça de la Terra ha estat generada per processos ignis, i aquestes escorces són més riques en elements incompatibles que els seus mantells subjacents.
Hi ha dos tipus d'escorça terrestre: l'escorça oceànica i l'escorça continental.

7. Què provocava la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajadores Del Trabajo
  • trabajo del trabajo
  • Trabajo Del Trabajo
  • El trabajo y el Trabajador
  • Trabajo Trabajador
  • trabajo trabajo
  • trabajo trabajo
  • Trabajo de trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS