Transgressió de les normes socials

Páginas: 7 (1526 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2014



Índex



Introducció: Les normes...................................................................................................3


Transgressió com a mitjà de supervivència: mendicitat a BCN.......................................4


Transgressió per injustícia : reforma de l’avortament.....................................................5


Transgressió – Drets humans:seguretat vial...................................................................6


Conclusions......................................................................................................................7


Webgrafia........................................................................................................................8Introducció: Les normes

Les normes són un seguit de regles i acords, que poden ser escrits o tàcits, destinats a millorar la convivència i sobre els quals es fonamenta qualsevol tipus d’organització social (famílies, comunitats, governs, empreses, etc...).

Tal i com està estructurada la societat actual, podem classificar les normes en diversos sistemes normatius que es correlacionen entre ellsi que repercuteixen en el comportament final de l’individu dins de l’organització social. La classificació més comú seria:

Normes penals: són aquelles recollides dins del codi penal. Compila les normes que tutelen els bens fonamentals del grup social (vida, propietat, institucions...). L’ incompliment d’aquestes normes es considera un delicte i transforma a l’infractor en delinqüent. Comportael tipus de sanció més greu: la pena.

Normes jurídiques: són les normes aplegades en reglaments o ordenances. La seva violació es un acte il·lícit i comporta sancions de tipus pecuniari o administratiu.

Normes socials: són un ampli grup de regles i comportaments socialment reconeguts, com la moda, les tradicions, usos i costums, etcètera. El seu incompliment no comporta cap tipus de sancióinstitucionalitzada, tot i que sí poden tenir un fort grau de reprimenda o conseqüències a nivell social.

Moral individual: són les normes que ens imposem a nosaltres mateixos, d’acord amb les nostres idees i conviccions.

La vigència d’aquestes normes (com de qualsevol norma) es serveix de dos elements fonamentals: aquell que imposa la norma i el que decideix complir amb ella. Per tant, ambla finalitat de que aquells a qui va dirigida la normativa compleixin amb ella, es podria dir que les normes també necessiten d’un cert grau de coherència entre allò que dicten i la situació i necessitats de la societat.

Però, què passa quan es produeix un conflicte entre les necessitats de la societat i l’aplicació de les normes? Quan el sistema normatiu perd l’acceptació social? Aleshores esperd un d’aquells pilars bàsics per la implementació d’aquest sistema de regles i acords, passa que una de les parts ja no està disposada a seguir-los.

La pròpia supervivència, la injustícia, la rigidesa del sistema normatiu, la disconformitat social o fins i tot la simple rebel·lia, poden ser catalitzadors de la transgressió de la normativa establerta.




Transgressió com a mitjà desupervivència: mendicitat a BCN

En un context social profusament marcat per la crisi econòmica i social viscuda als darrers anys, la ciutat de Barcelona en la seva ordenança de convivència dicta el següent en relació amb la mendicitat:

CAPÍTOL V: Altres conductes a l'espai públic:
Ocupació de l'espai públic adoptant formes de mendicitat:
1. La coacció o assetjament als ciutadans, persistir enactituds que impedeixin el lliure trànsit dels ciutadans pels espais públics o persistir en l'oferiment de qualsevol bé o servei a persones que es trobin a l'interior de vehicles són considerades infraccions lleus. L'import de la sanció és de fins a 120 €.
2. Persistir en activitats que impedeixin el trànsit rodat o el trànsit de persones per les voreres, places o espais públics es consideren...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Construcció de normes socials
  • Socials
  • socials
  • SOCIALS
  • SOCIALS
  • socials
  • SOCIALS
  • Socials

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS