Una economia agricola i senyorial

Páginas: 4 (843 palabras) Publicado: 28 de septiembre de 2014

1.1 La propietat de la terra:
A l’Antic Règim, l’agricultura era la font de riquesa més important. Molt poques terres eren privades, la majoria estaven vinculades a un títol nobiliari,eclesiàstic a la corona, etc. Es podien treure beneficis d’aquestes terres, però a diferència de les privades, aquestes no es podien vendre.
 Senyoria territorial: Era el conjunt de terres d’un senyor (noble oeclesiàstic). Formada per la reserva senyorial, que eren les terres més productives (hi havia la residència i forns, molins, etc), i pels masos. Els senyors cedien els masos a homes lliures (quetreballaven la terra a canvi de pagar un preu) o a serfs (que li asseguraven prestacions amb productes o feina).


1.2 Els drets senyorials:
Eren les prestacions i rendes que rebien els senyors de lesseves terres.
Els drets provenien de l’explotació econòmica de de les seves propietats (els pagesos donaven al senyor una part de la collita de les terres treballades). A més, els senyorscobraven per la utilització dels monopolis senyorials (molí, ferreria...) i per l’explotació dels boscos i rius.
El senyor tenia jurisdicció, i podia exercir atribucions de caràcter públic fins i tot enterres alienes, de propietaris alodials.
Exercia les regalies (privilegis lligats a la corona), que li atorgaven funcions militars, de justícia, fiscals, de govern, etc.
Els pagesos tenien laobligació d’entregar a l’església el 10% de les collites (delme).






1.3 Una producció insuficient
L’agricultura estava endarrerida des d’un punt de vista tècnic, i per aquest motiu, lescollites no produïen gaire. Eren collites de supervivència, on es cultivava bàsicament cereals. També es conreaven productes com la vinya o el lli, normalment per vendre’ls al mercat.
El comerç era escàs,perquè hi havia un autoconsum. Però quan hi havia excedents a les collites, se’n podia vendre als mercats o fires.
Per aprofitar millor la terra, hi havia dos tipus d’explotació:
Conreu en camps...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • economia agricola i senyorial
  • 1. Una Economia Agrícola I Senyorial
  • Economia agricola
  • Economia agricola
  • Economia Agricola
  • Economia Agricola
  • Economia agricola
  • Economia agricola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS