versalles

Páginas: 6 (1448 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2014
9-10-14
FUGIDA DE VARENNES

El 6 d'octubre de 1789, després que una multitud assaltés el palau de Versalles , Lluís XVI va decidir traslladar-se amb la seva família a un altre palau en el mateix centre de París, el de les Tullerías. Acostumats al luxe i a la llibertat de moviments de què gaudien a Versalles, Lluís i la seva dona , la reina Maria Antonieta,es van sentir reclosos en unsapartaments relativament petits, envoltats per la gentada de la ciutat i havent de suportar la presència constant de la Guàrdia Nacional, que més que protegir semblava que els vigilés. Per a molts partidaris de la vella monarquia , allò semblava un arrest domiciliari. La prova definitiva va arribar el 19 d'abril de 1791, quan els reis van decidir sortir de París per passar el Diumenge de Rams a la sevaresidència campestre de Saint-Cloud i es van veure increpats per una multitud que els va impedir partir i fins i tot els va cobrir d'insults. Després de l'incident, el rei no es va estar de declarar públicament que era un presoner. Aconsellat per la seva dona, van decidir escapar.

Feia mesos que molts nobles li havien aconsellat fugir, de fet, els seus germans petits , el duc d'Anjou i el comted'Artois , havien emigrat just després de la presa de la Bastilla . El rei s'havia mostrat indecís , però no així Maria Antonieta , que malgrat la seva fama de frivola va demostrar estar forjada en un metall més dur que el seu marit. Decidida a escapar , va buscar l'ajuda del comte Axel von Fersen , un aristòcrata suec que s'havia guanyat la seva confiança . Després del fiasco de Saint-Cloud , elprojecte es va posar en marxa . El pla consistia a escapar de nit i viatjar d'incògnit fins a la ciutat fronterera més pròxima , Montmédy , uns 287 quilòmetres a l'est de París , en l'actual frontera amb Bèlgica ( llavors possessió austríaca ) ; vint hores de viatge sense pausa podien ser suficients . Allà , el rei llançaria una proclama per denunciar els abusos de la Revolució .
La granescapada
A les deu de la nit del 20 de juny de 1791, la reina va portar als seus fills a Fersen en secret . Després va tornar a la sala , com si res hagués passat . Poc després es va retirar al seu dormitori , va donar les instruccions a les seves donzelles per al dia següent i es va ficar al llit . Però res més quedar-se sola es va vestir amb un vestit senzill de color gris , es va tapar la cara ambun vel i va sortir per unes portes ocultes del palau . El rei , per la seva banda, va haver de quedar relacionant-se amb els cortesans fins dos quarts de dotze de la nit. Quan se'n va anar a dormir , la seva ajuda de cambra , com era tradició , es va ficar al llit als seus peus amb un cordill lligat al seu canell perquè el monarca pogués cridar en qualsevol moment. Per despistar , Lluís li va ferun encàrrec ; quan l'ajuda de càmera va tornar , va pensar que el rei estava adormit dins del seu llit, però , en realitat , el monarca ja havia fugit . Lluís, Maria Antonieta , els seus dos fills i Fersen es van reunir per fi a les dues de la matinada , amb dues hores de retard . Anaven en un vehicle nou , enorme i luxós , en el qual cabien còmodament els cinc fugitius més l' institutriu delsprínceps , dos cambreres , el perruquer de la reina i altres ajudants , amb baguls plens de roba , vaixella , ampolles de vi i altres luxes . No era una comitiva precisament discreta , però tot i així va sortir de París sense aixecar sospites.
La fuga es va descobrir a les vuit del matí. Al principi ,alguns van intentar fer creure que el rei havia estat raptat per contrarevolucionaris , però al migdiaes va descobrir que Lluís havia deixat un document en el qual explicava les raons de la seva fugida. Les autoritats van reaccionar ordenant l'arrest de qualsevol persona que intentés abandonar el regne.

Els fugitius viatjaven sota identitats falses : la marquesa de Tourzel , institutriu dels prínceps , es feia passar per una aristòcrata russa , la baronessa De Korff , mentre que la reina i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • VERSALLES
  • Versalles
  • Versalles
  • Versalles
  • versalles
  • versalles
  • Tratado De Versalles
  • Tratado de versalles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS