vietnam

Páginas: 6 (1329 palabras) Publicado: 15 de septiembre de 2013
Situació Geogràfica (ALBA) diapo 3!!
Vietnam, és un país del sud-est asiàtic a l'Indoxina. La seva capital és Hanoi. Té frontera amb Xina, Laos, Cambodja i el Golf de Tonquín.
La colonització francesa d’Indoxina (ALBA)
Al 1858 Napoleó III de França va voler crear una àrea colonial francesa a l’Extrem Orient, i una expedició francoespanyola, va ocupar Saigon i la Cotxinxina (1858-61).
Eltractat de 1862 va cedir la meitat del territori a França com a colònia.
Expedicions militars i econòmiques succeeixen en el moment, i amb elles, enfrontaments en els tractats, els quals consoliden l’estructura del domini francès que es divideix, Indochina en una colònia (Cochinchina), una semicolonia (Tonkín) i tres protectorats (Annam, Cambodja i Laos).
Més tard, una sagnant campanyad’ocupació (1873) va conduir a un tractat entre França i l’emperador Tu Duc, el qual va reconèixer el protectorat francès sobre Annam i Tonquín (1874). Així i tot, amb el suport de la Xina la resistència vietnamita es va allargar fins el 1885. El Vietnam va formar, juntament amb Laos i Cambotja, la Indoxina francesa. 
CAUSES DE LA COlONITZACIÓ FRANCESA (NATALIA)
Un factor important és la privilegiadasituació geogràfica d’Indochina per conquistar el mercat chinés. El domini del riu roig al nord i del Mekong al sud, produeixen avantatges a França sobre Gran Bretanya en el control comercial de China.
L’ocupació francesa va representar millores en el transport i les comunicacions i va contribuir al desenvolupament comercial i industrial, el colonialisme va comportar escasses millores en el nivellde vida de la majoria de la población. A més a més, els vietnamites es trobaven exclosos de pràcticament tots els llocs de l’administració colonial.
EVOLUCIÓ DE LA COLONIA (NATALIA)
Economia
L’explotació econòmica del territori passarà per diverses etapes fins a concloure en la formació de la II Guerra Mundial.
En una primera etapa Indochina actua com un mercat de reserva que proporcionamatèries primes.
El sector nacional presenta una major heterogeneïtat. La minoria vietnamita dirigeix les seves inversions a l’industria lleugera per exigir menors inversions de capital i permetre l’obtenció de beneficis a curt termini.
El comerç rarament esta en mans dels vietnamites, per tant dificulta l’aparició d’una burgesia comercial i de negocis nacionals en els seus interessos els deles empreses franceses instal·lades a la colònia.
L’agricultura es la principal activitat econòmica en el Vietnam.
El nacionalisme Vietnamita (ALBA)
El nacionalisme vietnamita es va estendre a partir de la Primera Guerra Mundial, gràcies a la revolució xinesa.
A partir de 1930 el nacionalisme tonquinès va ser protagonitzat pel Partit Nacionalista, i sobretot pel Partit Comunista d’Indoxina,fundat per Ho Chi Minh el 1930.
Fins que va començar la Segona Guerra Mundial, el 1939, l’actuació dels grups nacionalistes no va aconseguir cap resultat. No obstant això, entre 1940 i 1941 el Japó va ocupar militarment el Vietnam, i va restringir l’autoritat de l’administració francesa local. Els nacionalistes van aprofitar l’oportunitat i van organitzar l’ampli Front Viet-minh (Independència deVietnam) amb ajuda nord-americana i es van preparar per a iniciar una insurrecció quan acabés la guerra.. Amb la rendició dels japonesos, a l’agost de 1945, l’exèrcit Viet-minh es va alçar a tot el Vietnam i Ho Chi Minh va declarar la independència de la República Democràtica del Vietnam (RDV) a Hanoi.

A l’octubre, va arribar una força expedicionària francesa amb la missió de restablirl’autoritat francesa al sud del país. Durant més d’un any els francesos i el Viet-minh van cercar una solució negociada, però les converses que es van celebrar a França van fracassar. Al novembre de 1946, vaixells de guerra francesos van bombardejar Hai Phong i van causar milers de baixes civils; l’exèrcit Viet-minh a Hanoi va prendre represàlies al desembre i va esclatar la guerra d’Indoxina.
LA...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • vietnam
  • Vietnam
  • Vietnam
  • VIETNAM
  • vietnam
  • Vietnam
  • Vietnam
  • vietnam

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS