Vocabulari historia

Páginas: 6 (1296 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2013
VOCABULARI

1. Industrialització:
Són una onada d’avenços tècnics i de grans canvis en l’organització de la feina que van tenir lloc a la Revolució Industrial i van consolidar un nou sistema de producció i de treball (capitalisme), fonamentat en els principis teòrics del liberalisme econòmic. Aquests canvis econòmics van donar lloc a una organització de la societat estructurada entorn dedues classes socials: burgesia i proletariat.

2. Sistema fabril:
És un mètode productiu i d’organització del treball que va tenir lloc a la Revolució Industrial i consistia en que cada treballador formava una part separada del conjunt total de la producció d’un producte, augmentant així l’eficiència del procés productiu.

3. Liberalisme econòmic:
És una doctrina econòmica desenvolupada durantla Revolució Industrial per els pensadors britànics de l’escola clàssic: Adam Smith, David Ricardo, Thomas Robert Malthus i John Stuart Mill. Defensava la supremacia de l’individu davant dels estaments o grups organitzats i considerava que la recerca de l’interès propi era el motor del desenvolupament econòmic.

4. Capitalisme:
És un sistema econòmic en què els instruments de producció (terra,fàbriques i maquinària) i el que s’hi produeix són propietat privada. Aquesta propietat només es concentra en la burgesia o classe capitalista mentre que els assalariats o proletariat només disposen de la capacitat per treballar i la lloga a canvi d’un salari.

5. Societat de classes:
És el tipus de societat que apareix amb la Revolució Industrial i que es caracteritza pel fet d’estar divididaen classes socials segons la riquesa de les persones i NO en estaments. S’identifiquen essencialment dues classes: burgesia i proletariat.




6. Burgesia:
És la classe social formada per empresaris, banquers i grans propietaris agrícoles i es va convertir en l’elit social. Els seus valors es basaven en l’exaltació de la propietat privada, la feina, l’estalvi i l’individualisme.

7.Proletariat:
És la classe social que constitueix el gruix de la força de treball, necessària per fer moure les màquines i produir els béns, que venien a canvi d’un salari. Les condicions laborals eren precàries, els sous escassos i les jornades de treball molt llargues. A diferència dels antics pagesos i artesans, van perdre la independència i es van haver de sotmetre a un horari laboral rígid.

8.Proteccionisme:
Defensa la imposició d’aranzels als productes estrangers que entren al país amb l’objectiu d’encarir-los perquè importar-ne no sigui rendible. Aquesta defensa afavoria els països més competitius i més ben situats en el procés industrialitzador.

9. Lliure canvi:
És la no-intervenció estatal en el comerç internacional, que va permetre que les mercaderies s’intercanviessinlliurement entre els diversos estats exclusivament segons la competitivitat de les empreses.




















COMENTARI DE TEXT


Idees principals:
Cada individu intenta trobar el mitjà més adequat per invertir el seu capital segons el seu propi interès. Només es pensa en els beneficis propis, però sovint aquests negocis comporten millores socials que l’individu no haviaprevist. Qualsevol home, sempre que no violi les lleis, ha de ser lliure per triar el mitjà que li sembli millor per aconseguir els seus interessos. El sobirà només té tres obligacions: la primera és protegir la societat de la violència i de la invasió per part d’altres societats independents, la segona protegir de la injustícia i de l’opressió un membre de la República i establir una justícia exactaentre els seus pobles, i la tercera crear i mantenir certes obres i establiments públics en interès de tota la societat.

Com es compaginen els interessos individuals amb els col·lectius? Quin paper té l’Estat en matèria econòmica? Dedueix si Smith era proteccionista o lliurecanvista.
Quan un individu satisfà els seus interessos individuals, els interessos contraposats s’equilibren al mercat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vocabulario De Historia
  • Vocabulario historia
  • Vocabulario De Historia
  • Vocabulario Historia
  • Vocabulario de historia
  • vocabulario historia
  • Vocabulari Historia
  • vocabulario de historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS