Volcà santa helena

Páginas: 5 (1168 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2010
Introducció

El volcà Santa Helena està situat a la regió Nord-Occidental dels Estats Units, a l'estat de Washington, a dins de la cadena muntanyosa “Cascade Range”. Aquesta cadena està formada per volcans actius des de fa aproximadamen 40.000 anys, tot i que la muntanya St. Helena és molt més jove, va sorgir fa tant sols 2.500 anys quan una massa de magma va sortir a la superfície i vacomençar a modelar la muntanya.

Té una alçada de 2.250m sobre el nivell del mar (l'erupció de 1980 li va restar altura), la muntanya inicialment és coneixia amb el nom de “Louwala-Clough” que significa muntanya de foc fumejant en la llengua dels natius locals, la tribu Klickitat. L'actual nom prové del diplomàtic britànic Alleyne Fitzherbert, 1er Baró de St Helens, que era amic de George Vancouver, unexplorador que va realitzar un sondeig de l'àrea a finals del s.XVIII.

Característiques:

El volcà Santa Helena és del tipus estratovolcà; és un volcà actiu actualment, de fet, dels més actius del planeta ja que forma part de l'anomenat “cinturó de foc” al voltant de l'oceà Pacífic.

Com la majoria dels altres volcans de la “Cascade Range”, la Muntanya St.Helens és un gran con d'escòries compost de pedra de lava intercalada amb cendra volcànica, pedra pòmez i altres dipòsits. La muntanya inclou capes de basalt i andesita per les quals diverses cúpules de lava han fet erupció.
La cúpula més gran és la que formava l'anterior cim de la muntanya, una altra formava la cúpula de Goat Rocks a la cara nord. Ambdues van ser destruïdes en l'erupció de1980.

El vulcanisme es deu a que es troba en una zona de subducció, entre les plaques convergents (Pacífica-NordAmericana). L'escorça oceànica, més densa, s'enfonsa sota l'escorça continental de menys densitat i es produeix també una subducció, en que materials del fons oceànic s'endinsen cap a l'astenosfera, es fonen i es produeixen magmes que donen vulcanisme i plutonisme importants.

Si ensfixem en el tipus d'erupció, és clarament explosiva: colades de lava gairebé inexistents, alta viscositat del magma, gasos i colades piroclàstiques...
Aprofundint una mica més en el tipus d'activitat volcànica podem dir que és tracta de vulcaniana, ja que la lava del Santa Helena forma colades de lava però aquesta és tan espessa i lenta que s'allunya molt poc del cràter i s'endureix ràpidament.A més a més hi ha una forta presència de colades piroclàstiques, especialment de cendres que formen altes columnes. Els edificis generalment cons d'escòries són petits i alts.
Com que l'erupció és vulcaniana els materials expulsats seran generalment, gasos (H20,CO2, N2, SH2, CO, S i Cl) i piroclasts (cendres i pedra pòmez) que s'expulsen violentament a grans velocitats.

Com a últimacaracterística cal destacar la presència dels anomenats lahars, colades de fang que es produeixen en el vessant dels volcans. En el cas del Santa Helena són extremadament destructius per la abundant presència d'aigua, tant en forma de neu i glaciars com en el llac situat al cràter del volcà (Spirit Lake).

Context geogràfic i descripció

La Muntanya St. Helens està a 55 km en direcció oest de la MuntanyaAdams (Washington), que es troba a la part est de les Cascade Range. Aquestes muntanyes volcàniques "germanes" estan cadascuna a uns 80 km de la Muntanya Rainier, el gegant dels volcans de les Cascade. La Muntanya Hood, el major cim volcànic més proper a Oregon, està a uns 95 km al sud-est de la Muntanya St. Helens.

La Muntanya St. Helens és geológicament jove en comparació amb altres gransvolcans de les Cascades. Es va formar només en els últims 40.000 anys, i el con del cim abans de 1980 va començar a créixer tot just fa uns 2.200 anys enrere. El volcà també és conegut per haver estat el més actiu en les Cascades en els últims 10.000 anys.

Encara abans de la seva pèrdua d'altura, la Muntanya St. Helens no era el pic més alt de la Cascade Range. El seu cim la va convertir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Volcà de Santa Margarida
  • Erupción Del Monte Santa Helena En 1980
  • RETR RETROCESO GLACIAR EN EL VOLCÁN NEVADO SANTA OCESO GLACIAR EN EL VOLCÁN NEVADO SANTA
  • Ensayo hacienda santa helena
  • Santa Helena Info
  • el volcan de santa elena
  • Helenismo
  • Diferencias entre el monte Santa Helena y el Antisana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS