Voleibol

Páginas: 5 (1031 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2011
VOLEIBOL

INTRODUCCIÓ

El voleibol és un esport col·lectiu que es practica en un camp petit. L’objectiu del joc és col·locar la pilota al camp contrari, i guanya l’equip que primer aconsegueixi guanyar tres sets. El joc és molt ràpid i no hi ha contacte entre els jugadors, que han d’estar summament coordinats. Els jugadors han de dominar diverses habilitats tècniques: servei inicial,recepció, passada o col·locació, rematada o culminació de la jugada, bloqueig, accions defensives i jugades acrobàtiques per salvar les pilotes més difícils.

HISTÒRIA

El voleibol va néixer l'any 1895 als EUA. Tot va començar quan un professor d'educació física va voler fer un esport nou, divertit i formatiu prenent com a models el basquet i el tennis.

El primer Campionat del món va ser l'any 1949,i quinze anys més tard, el 1964, el voleiball va esdevenir esport olímpic en el Jocs de Tòquio.
La Federació Internacional de Voleibol (FIVB) es va fundar a París el 1947.

A Catalunya, el voleibol es practica des de l'any 1920, i la Federació Catalana de Voleibol (FCVB) es va crear el 1956.
El voleibol es juga habitualment en una pista regular i hi juguen sis jugadors per equip (6x6).

Arabé, recentment ha esdevingut molt popular la modalitat de volei platja de 2x2 i 4x4.
No se'n coneix massa bé l'origen del volei platja (Brasil, Califòrnia, França,...), però el primer campionat sobre sorra es va fer al Brasil el 1941 i anteriorment s'havien fet tornejos menors a França, al Brasil i als EUA.

[pic]
William G. Morgan
JUGADORS

El voleibol es juga entre dos equips de dotzejugadors, sis que inicien el partit i sis que estan a la banqueta.

.

- 4, 3 i 2 atacants.
- 5, 6 I 1 defensors

Saguers o defensors
Juguen a la zona de defensa. Es responsabilitzen de la pilota quan aquesta arriba a les zones 1, 6 i 5. Utilitzen la passada d'avantbraços peu rebre el servei o la rematada de l'equip contrari i enviar la pilota cap al col·locador. han de ser jugadors ràpids,per avançar-se a la pilota abans que no toqui a terra, i han de dominar la passada d'avantbraços.
Col·locador
Com ho indica el nom, la seva funció consisteix a col·locar la pilota, amb la passada de dits, en una bona situació perquè pugui efectuar-se la rematada. Aquest jugador ocupa, generalment, la zona d'atac 3, situada al centre, per poder passar la pilota als rematadors que es troben alsdel costats. Sa característica fonamental d'aquest jugador és la destresa i el domini de la passada de dits.
Rematadors
Són el jugadors que tenen la funció de finalitzar les jugades d'atac amb una rematada. Destaquen principalment per la potència de salt i la força per picar la pilota. Ocupen les zones 2 i 4.
[pic]
TERRENY DE JOC

El camp té 18 metres de llargada i 9 d'amplada, dividit en 2camps de 9x9 m separats per una xarxa d'alçada variable (2,43 m per homes; 2,24 m per dones; altres alçades s'utilitzen en competicions juvenils, infantils, etc).

A cada camp hi ha una línia paral·lela a la xarxa a 3 m de distància de la zarza.

MATERIAL

La xarxa

En l'eix central del camp se situa una xarxa d'1 m d'ample i sobre 9,5 m de llarg, amb dues bandes i dues varetes verticalssobre la línia lateral del camp. La vora superior de la xarxa, les varetes i el propi terreny de joc delimiten l'espai pel qual s'ha de passar la pilota a camp contrari.

L'altura superior de la xarxa pot variar en diferents categories, sent en les categories adultes de 2,43 m per a homes i 2,24 m per a dones.

La pilota

La pilota és esfèrica i flexible; 65-67 cm de circumferència, 260-280 gde pes i pressió interior de 0,3-0,325 kg/cm². És així més petit i lleuger que les pilotes emprades en bàsquet o futbol. Pot estar fet de diversos materials encara que el més còmode i utilitzat és el de cuir. També hi ha pilotes de plàstic que serveixen per a entrenament.

Vestimenta

Els jugadors de voleibol vesteixen durant el partit samarreta, pantalons curts, mitjons i calçat esportiu....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El voleibol
  • El Voleibol
  • Voleibol
  • El Voleibol
  • voleibol
  • voleibol
  • Voleibol
  • voleibol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS