L'empresa com a organització

Páginas: 9 (2003 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2013
L’empresa i l’entorn
L’EMPRESA COM A UNITAT ECONÒMICA.
L’empresa és un conjunt d’elements organitzats i coordinats per la direcció, orientats cap a l’obtenció d’una sèrie d’objectius, i que actuen sota condicions de risc.
Totes les persones tenim necessitats il·limitades però en canvi els recursos que tenim per satisfer-les són limitats i escassos. El fet de que els béns siguin escassos faque tinguin un valor-. És per això que sorgeix la necessitat d’altres persones de produir-los. Aquest és el punt de partida de l’empresa com a unitat econòmica de producció.
Les empreses per poder realitzar la funció de producció dins de l’economia necessiten famílies que el seu objectiu es consumir i d’aquesta manera aporten factor de producció.
OBJECTIUS DE L’EMPRESA.
El fi de l’empresa oobjectiu general és la missió o raó de ser de l’empresa. Expressa metes que metes que l’empresa desitja obtenir i es el punt de partida de l’actuació d’aquesta. (Maximitzar beneficis minimitzant costos, tenint en compte el medi ambient).
Els objectius pròpiament dits són aquells que vol aconseguir l’empresa durant un període concret. Metes triades un cop s’ha analitzat l’entorn que s’han de anaradaptant sense allunyar-se del fi de l’empresa.
Els subjectius o objectius departamentals o operacionals són els que ens ajudaran a aconseguir els objectius prèviament marcats i els que impliquen tota la plantilla.
CONFLICTE D’OBJECTIUS.
L’empresa està formada per un factor humà. Quan es prenen decisions han de estar en equilibri amb totes les persones relacionades amb l’empresa, ja que cada unatindrà prioritats diferents que s’han de tenir en compte.
A. Propietaris, socis i accionistes: obtenir el màxim benefici, rendiment i dividend (beneficis repartits als propietaris per la seva participació en l’empresa).
B. Empresaris i professionals: fer una bona gestió, creixement de l’empresa, millora d’inversions...
C. Treballadors: millorar el seu salari, condicions laborals, seguretat...D. Clients: compliment de compromisos d’entrega de productes, descomptes...
E. Proveïdors: cobrar en els terminis pactats i que l’empresa compleixi compromisos.
F. Banc i institucions financeres: assegurar-se de que l’empresa els hi tornarà els diners prestats i els corresponents interessos.
G. Estat i administracions públiques: cobrar impostos.

CADENA DE VALOR.
Un altre objectiu esoptimitzar al màxim la seva cadena de valor. La cadena engloba tots els passos d’una empresa des de el moment que entra la demanda del producte fins que surt el producte acabat, incloent tota la logística de l’empresa. Cada pas va creant valor. En la cadena podem diferenciar 3 elements bàsics:
1. Activitats bàsiques i primàries: aquelles que tenen a veure amb el desenvolupa-ment del bé o servei queofereix l’empresa, com la seva producció, distribució, comercialització i servei post venda.
2. Activitats de suport a les a. Primàries: administració, organització dels recursos humans, desenvolupament tecnològic, finances, control de qualitat.
3. Marge o diferència entre el valor real i costos totals que l’empresa a tingut per generar el producte. Segons quin sigui el marge es pot veure quinesactivitats són rendibles i quines no, i plantejar-se subcontractar-la a una e.extrerna (outsourcing).
ELEMENTS QUE LA COMPONEN.
Tota empresa perquè funcioni a de tenir en compte una sèrie de factors:
1. Factors humans: persones físiques o jurídiques (societats) que tenen una vinculació directa amb l’empresa.
2. Factors materials: bens econòmics de l’empresa. Capital fix: dura més d’un procéseconòmic. Capital circulant: es renova en cada exercici i depèn del cicle de l’export.
3. Organització: conjunt de relacions d’autoritat, coordinació i comunicació que formen l’activitat del grup humà entre si i amb l’exterior.
4. Entorn: factor que condicionen l’actuació de l’empresari per a la seva empresa.
FUNCIONS QUE REALITZA.
L’empresa es divideix en àrees funcionals i departaments que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TEMA 3 ''L'EMPRESA COM A ORGANITZACIÓ''
  • organització de l'empresa
  • Estada A L'Empresa
  • Estada A L'Empresa
  • la publicitat a l'empresa
  • Organitzacio ce
  • Organització territorial
  • Organització d'empresa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS