L'Espanya Del Segle Xviii

Páginas: 32 (7933 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2012
Tema 1: L’ESPANYA DEL SEGLE XVIII



1. LA GUERRA DE SUCCESSIÓ 1701-1713

2. LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA PER A ESPANYA: ELS DECRETS DE NOVA PLANTA

3. LA POLÍTICA EXTERIOR

4. ECONOMIA I SOCIETAT A L’ANTIC RÈGIM:

ECONOMIA


a) AGRICULTURA
b) INDÚSTRIA
c) COMERÇ

SOCIETAT


5. CARACTERÍSTIQUES DE LA IL·LUSTRACIÓ ENESPANYA


6. EL REFORMISME BORBÒNIC: EL DESPOTSME IL·LUSTRAT DE CARLES III

7. ELS EFECTES DEL REFORMISME BORBÒNIC: CANVIS I PERMANÈNCIES

7.1. ÀMBIT ECONÒMIC:




a) EL CREIXEMENT DEMOGRÀFIC
b) L’IMPULS A L’AGRICULTURA
c) L’IMPULS A LES MANUFACTURES
d) L’IMPULS AL COMERÇ
e) ELSPROBLEMES D’HISENDA


7.2. ÀMBIT SOCIOCULTURAL


8. LES LIMITACIONS DEL REFORMISME BORBÒNIC
1. LA GUERRA DE SUCCESSIÓ 1701-1713


A finals de l’any 1700, l’últim monarca de la Casa d’Àustria, va morir sense descendència directa. La successió a la corona ja feia temps que preocupava a les cancelleries europees, encara que Espanya fora una potència de segon ordre i unpàl·lid reflex del que havia sigut. Per llaços familiars hi havia dos candidats a succeir-lo: Felip d’Anjou, nét de Lluís XIV de França i l’arxiduc Carles d’Àustria, fill de l’emperador Leopol I. Ambdós eren poderosos i farien perillar l’equilibri europeu o balança de poders. L’herència podia provocar l’aparició d’una nova potència: França o Àustria. La solució de compromís es va veure prompte frustrada(mort de Josep Ferran de Baviera a 1699)
El testament que pressionat va fer Carles II poc abans de morir seria a favor del francés ja que es pensava que això seria millor per al manteniment de la integritat del regne i per acabar amb el constant perill de guerra amb la rival França. Així, Felip seria proclamat rei d’Espanya a Versalles al 1700 amb el nom de Felip V de Borbó. Al 1701 vaarribar a Madrid i va convocar les Corts de Castella, jurant les lleis del regne. Aquest mateix any va celebrar Corts a Saragossa i Barcelona, confirmant-ne els furs. Açò suposaria la introducció d’una nova dinastia, la dels Borbó amb dos condicions: renúncia al tron francés i manteniment de la unitat territorial.
El jove rei va ser acollit amb esperança, es pensava que la nova monarquiaborbònica podria resoldre la decadència espanyola però l’actitud arrogant (manteniment dels drets del seu nét al tron francés) i la ingerència de Lluís XIV en la política espanyola en benefici de França ( presència de tropes franceses en els Països Baixos espanyols o cessió a una Companyia francesa de la venda d’esclaus negres en les colònies espanyoles) provocava un conflicte greu en l’equilibrieuropeu perquè enfortiria el poder dels Borbó. Ràpidament es formaria una coalició antifrancesa recolzant a l’arxiduc: la guerra estava servida.


La guerra tindria dos plànols:
• Enfrontament internacional: Estava en joc el futur d’Europa, el dilema que es plantejava era: o bé hegemonia francesa si s’imposen els Borbó o manteniment de l’equilibri europeu si s’imposaven elsaliats o austriacistes units en l’Aliança de la Haia (1701): Gran Bretanya, Holanda, Àustria, Prússia, Hannover i un poc més tard s’incorporarien Portugal i Saboia (1703). Els primers enfrontaments armats començarien ja a finals de 1701.
• Guerra civil interna: des de la proclamació a Viena de l’arxiduc com rei d’Espanya al 1703. Però el fet decisiu seriael triomf dels austriacistes a Catalunya i el desembarcament dels exèrcits aliats. El 1705 l’arxiduc arriba a Barcelona, on instal·la la seua cort i promet respectar els furs. Els territoris peninsulars estaven dividits:


➢ Castella: es va mantenir fidel a Felip V, excepte una part de l’alta noblesa que tenia por de perdre poder i influència davant de l’absolutisme francés....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • imperis colonials segle XVIII
  • les armes del segle XVIII
  • Segle xviii
  • politica segle xviii
  • Creixement econòmic i estructures i mentalitats socials a l’europa del segle xviii. les transformacions polítiques a...
  • Formes D'Ajut Social Al Segle Xviii
  • Exercici Unitat 1 El Segle XVIII
  • INDUSTRIALITZACIÓ I SOCIETAT EN L’ESPANYA DEL SEGLE XIX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS