L'estany de foc resumen en valenciano

Páginas: 24 (5828 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2013
L'estany de foc Silvestre Vilaplana – Alcoi 1969 Premi Blai Bellver de Narrativa
Novel·la històrica

PRIMERA PART - LES PARAULES DEL LLIBRE

A Espanya, els infidels i sobre tot els jueus, estan perseguits per la inquisició. Molts jueus abandonen els seus béns i es van, altres es queden però han de abjurar de la seua fe.
El rei Ferran és el que anomena als inquisidors del seuregne, i en els seus territoris no és molt estricte perquè no els considera un perill i els deixa en pau si són discrets.

1478 El cirurgià Forcadell, els impressors Còrdova i Lampart i el corrector Daniel Vives, traduïxen la Bíblia al valencià. Ho fan perquè els jueus puguen llegir-la tal com va ser escrita, sense que intervinga la interpretació manipuladora dels sacerdots.
Perquè lainquisició done la seua autorització, la presenten a l'inquisidor general de València Jaume Borrel, com traduïda per Bonifaci Ferrer doctor en Sacra Teologia i germà del predicador Vicente Ferrer.

El papa Sixt IV anomena inquisidor major a Torquemada. Torquemada considera un sacrilegi la traducció de la Bíblia, perquè la paraula de Déu no pot ser traduïda.
Comença la persecució del llibre, volcremar tots els exemplars i als seus amos.

1483 Com Daniel Vives va contribuir a la traducció, el capturen i el torturen, però només confessa que va fer un viatge a Nàpols per a celebrar el Yom Kippur.
Gualbes l'inquisidor general de València ho creu i ho solta.

1491 Torquemada anomena a Juan de Monasterio inquisidor general de València. Aquest té un odi especial pels jueus, pensa que totsels conversos continuen amb la seua fe. Se sent satisfet torturant i cremant infidels en el foguera, creu que així, gràcies a ell, les seues ànimes es redimixen i l'església s'engrandix.
Monasterio té un espia anomenat Castor. Castor té la cara deforme, gepa, és coix i damunt te tot el cos marcat per la pigota. “A Castor ho va conéixer quan era inquisidor a Cartagena i Castor treballava en unahisenda. Castor feia els treballs que ningú volia i dormia amb els animals, estava enamorat de l'esclava que li portava el menjar.
Un dia la veu plorar i li compta que l'amo la busca a les nits. Castor li diu que ha observat que els amos són jueus i si els denúncia serà lliure. Així ho fa la xica. Monasterio els captura.
Castor busca a la xica buscant el seu agraïment, però la troba gitant-seamb un servent. Quan ell se'n va, Castor de ràbia mata a colps a Marta.
Monasterio torna a la hisenda i en compte de capturar Castor, li demana que treballe per a ell perque és llest, es dóna compte de les coses i ningú ho pren molt en compte, serà un bon espia , a canvi ho protegirà i li pagarà. Els diners ho empra per a aconseguir informació i en putes que li recorden a Marta, la resta hoguarda.”

1492 Torquemada i la reina Isabel, convencen el rei Ferran perquè signe el decret d'expulsió dels jueus, despres de Juliol, mataran als que detinguen. Monasterio té via lliure per a les seues persecucions i crueltats.

1493 Una nit. a Daniel Vives li avisen que van a detindre-ho, agafa la còpia de la Bíblia traduïda que té amagada, i es dirigix a la direcció que li han indicat. Horep Castellana i el seu fill Miquel. Per una porta que pareix un armari ho entren a una habitació oculta que és en realitat una sinagoga.
Monasterio i els seus soldats arriben a casa de Vives, al veure que no està, sospita que té algun traïdor entre els seus que avisa, perquè ja li ha ocorregut altres vegades. Registren la casa i troben cendres de papers. Per açò i per la fugida té la certeça deque és culpable, ho declara en rebel·lia i el condena a mort.
L'endemà Castellana es posa de part, Vives haurà de romandre a fosques i en silenci perquè a la casa hauran visitants que ho poden descobrir. La foscor li dóna pànic perquè una de les tortures que li van fer quan el van capturar, va ser tancar-ho en un taüt. A la nit, Salvador...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • l'estany de foc
  • L'estany de foc
  • L'estany de foc
  • L'Estany De Foc
  • Resumen Libro Valenciano
  • RESUM Ana Frank Valenciano
  • Valenciano Resum Amo Del Mon
  • Resumen por capítulos JOC BRUT (valenciano)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS