L'ENIGMA DE LA LLIBERTAD

Páginas: 22 (5269 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2014
L’ENIGMA DE LA LLIBERTAT
Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana
“Hi ha algunes persones que pensen que la vida espiritual de l’home no és més lliure del que són els processos fisiològics. És evident que l’ànima d’un ésser humà és infinitament més complexa que un programa d’ordinador, però alguns opinen que en principi som tan poc lliures com eixos programes.”
“ Sols unésser que és plenament la pot arribar a actuar amb total llibertat. Sols Déu o la Natura presenten una activitat aixina de lliure i no “casual”. Un ésser humà pot esforçar-se per aconseguir un llibertat que li permetés viure sense pressions externes. Però MAI aconseguirà una “voluntat lliure”. Nosaltres no decidim tot el que ocorre amb el nostre cos, que és un mode de l’atribut de l’extensió.Tampoc elegim el que pensem. L’home no té, per tant, una ÀNIMA LLIURE que està més o menys presa en un cos mecànic.”
Quan ens van presentar l’ampli ventall, de temàtica variada, de llibres de divulgació científica, sobre els quals havíem de realitzar aquest escrit, va hi haure un que em va captivar plenament. No em va cridar l’atenció la imatge de la portada, ni els colors d’aquesta, ni tan sols labreu sinopsi de la contraportada. Biotecnologia, espai, evolució, inicis de la vida, la diabetis, ecologia, estrelles... temes d’interès atractiu però que no van impactar tant bruscament contra els interrogants creats a la meua ment, i que em colpegen constantment, com eixa paraula: LLIBERTAT. Però no solament fou la paraula llibertat la que tirava de mi com si d’una massa gegant amb una altaatracció gravitatòria es tractés, el simple substantiu que la precedia va aconseguir que caigués en eixe immens pou gravitacional: ENIGMA. Què em depararia la seva lectura? Aconseguiria resoldre els grans interrogants que la incertesa, paulatinament, havia anat creant dins de mi i que cada vegada anaven pesant més?
L’estudi instantani d’eixes dues paraules i la captura de l’essència d’aquestes,per separat, van provocar eixa incitació a la lectura del llibre, però l’atracció que jo vaig sentir en veure-les venia donada prèviament pels meus coneixements, quant a llibertat respecta, que sempre havien estat de caràcter filosòfic i que es van veure arrelats fortament a cercar i a trobar una nova visió, un nou concepte, una nova resolució a l’enigma plantejat filosòficament, amb anterioritat,de la llibertat.
Els dos fragments que he citat a l’encapçalament de l’escrit vénen donats per uns altres llibres, de caràcter filosòfic, que vaig llegir poc abans de topar amb aquest i que em van ajudar a decantar-me per L’enigma de la Llibertat, perquè ells, entre altres, foren els creadors d’eixos interrogants de temàtica palpitant, i que a mi doncs, mai em quedaven resolts, ja que sempre hiha molta controvèrsia quan tractem definicions textuals i de paraula, molta diversitat d’opinió i per tant mai saps cap a on inclinar eixa balança partida en tantes peses. Però no és realment la teva llibertat la que fa que arribes tu sol, sense influència dels altres, a cercar les respostes als teus interrogants? I aquesta llibertat de què depén? Som els esclaus dels nostres processos fisiològics?Per tant, eixe to misteriós i filosòfic que desprenia el títol fou el que definitivament em va portar a elegir el llibre de David, Bueno i Torrens.
Aquesta obra destinada per a la divulgació científica, tracta amb molts àmbits, amb moltes temàtiques i amb molts conceptes diferents, tot i bé sempre lligant-los amb un consistent fil conductor que donarà lloc finalment, a una argumentació quejustificarà la resposta al principal enigma.
Començant pel principi i descrivint la meva posició inicial en quant a la lectura del llibre respecta, he de respondre a la pregunta: Quines paraules et venen al cap quan et nombre el vocable llibertat? Immediatament i, sense haver-me parat a pensar com la meva resposta havia sigut donada, haguera relacionat la llibertat amb les paraules capacitat,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Enigma Del Medalló
  • L'enigma de la vaca sagrada/marvin harris
  • La razon y la llibertad
  • Llibertad personal a l'època greco-romana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS