l´Internacionalisme obrer a Espanya (1868-74)

Páginas: 9 (2030 palabras) Publicado: 6 de febrero de 2014
Comentari de text conjunt
El tema d´aquests dos textos es l´ arribada de l´Internacionalisme obrer a Espanya (1868-74).Aquesta tema pertany al període del Sexenni democràtic (1868-74) que està inclos en el nucli temàtic de La Contrucció i Consolidació d´un Estat Liberal.

El document 1 es una font primaria, el carácter d´aquest text es socio-polític i es tracta d´una acta del Congrés Obrerde Barcelona.La cronologia del document es el 1870 a Barcelona i va destinat a tota la classe obrera.L´autor es el Congrés Obrer de Barcelona.
“El Congrés Obrer de 1870 fou el primer congrés obrer d'àmbit estatal i celebrat a Barcelona entre el 19 i el 25 de juny de 1870. Fou convocat per iniciativa de seguidors madrilenys de l'AIT a través d'un manifest publicat a Madrid el 13 de febrer de 1870,en què convidava totes les Societats de Treballadors d'arreu d'Espanya, estigueren incorporades o no a la Primera Internacional.”
Les idees principals del text son la reclamació per part de la societat obrera de la propietat individual i del dret a herència.Es proclama que si la Associació Internacional de Treballadors noo aconsegueix el suport necessaris per a participar a les eleccions nohaurà de participar per tal de mostra la inconformitat amb els opressors, la Burgesia.També pretén amb aquesta acta dábolir L´Estat per mijá de l´organització de la classe obrera i la revolució social.


El document 2 es un mapa d´Espanya, de punts que representa les federacions de la Internacional amb punts verds mentre que amb punts rojos es representen les societats obreres no internacionals,tan les federacions com les societas obreres predominen a la zona de Barcelona, Valencia, Alacant, la zona sud d´Andalusia, Ciudad Real i Madrid.
El caràcter d´aquest document es socio-polític.La cronologia es el 1971,publicat a la Crítica a Barcelona.Aquest document va destinat a tots aquells interessats amb el llibre de el “Anarquismo y sindicalismo en España”.L´autor es Josep Termes.
Lesidees principals son la representació de les zones de influéncia de les federacions de la Internacional i societats obreres no internacionalistes a Espanya.
Una vegada analitzats els dos documents, passem a la part del comentari per tal d´explicar el tema d´aquests dos documents, l´arribada de l´Internacionalisme obrer a Espanya (1868-74).
Durant el Sexenni es van donar lloc llibertatspolítiques (llibertat d’associació i reunió...) que van propiciar el creixement del moviment obrer i loa influéncia de les idees obreres europees a Espanya com l´internacionalisme obrer de la 1ª Internacional (socialisme i anarquisme).Influéncies com:
El socialisme utòpic que defensava la construcció de societats igualitàries però sense cap enfrontament amb el capitalisme per mijà d´una revolució, sinó almarge.
Van tindre una gran influéncia Fourier i Cabet amb el cooperativisme.A Espanya destaca el fourierista Joaquín Abreu que va fundar falansteris (cooperatives de producció i consum), el cooperativisme de Fernando Garrido a Madrid i cabetians com Monturiol a Barcelona.
El republicanisme federal democràtic on molts treballadors confiaven en la necessita d´una república federals i de reformespolítiques i socials per tal de solucionar els problemes polítics.Peró el descontent de la societat obrera amb la República en veure que no s´aplicaven aquestes mesures va fer que es decantaren per les ideologies internacionalistes com son l´anarquisme i el socialisme.
Per últim, la Internacional a Espanya on la 1ª Internacional (AIT) va aplegar a Espanya de gràcies a l´anarquista italiàFanelli que fou seguidor de Bakunin i que en el 1868 va estendre les seues idees per Madrid i Barcelona i també va crear el primers nuclis espanyols associats a l´AIT, amb Anselmo Lorenzo i Ramon Farga Pellicer dels més destacats.Aquests primer nuclis tenen una ideologia anarquista bakuninista que defensaven la supressió de l´Estat (“No, sinó que ha d’abolir l’Estat i, si no pot abolir-lo, no pot ni...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Espanya 1715-1868
  • Les arrels de l Espanya contempora nea
  • L´Espanya dels Borbons(segle XVIII)
  • UNITAT 3 L ESPANYA DEL SEGLE XVIII
  • El 74
  • Espany
  • 74
  • Cu l es el origen del movimiento obrero

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS