1

Páginas: 14 (3295 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2015
1.ICTINOS i CAL·LÍCRATES, Partenó, Acròpolis d’Atenes, 447-432 aC.

COMENTARI SEGONS MODEL PAU 2005
(a) Situeu l’obra triada en el temps i relacioneu-la breument amb el seu context històric. [1 punt] Situa l’obra en el temps (període o segle), indica almenys dues característiques del context històric i els relaciona amb l’obra (1 punt).
(1.-Presentació i context. Identificació i catalogació del’obra i Context històric)
2.COMENTARI SEGONS MODEL PAU 2005 (a)
(1.1.*Nom de la construcció) El Partenó o temple d‘Atena.

(1.2.*Autor) La direcció de les obres fou encarregada a Fídies, i hi col·laboraren com a arquitectes Ictinos i Cal·lícrates

.(1.3.*Cronologia) Realitzat en temps de Pèricles:entre els anys 447-432 aC (segle V aC)

(1.7.*Localització actual): Acròpolis d’Atenes (Grècia), enel lloc on anteriorment s'erigia un temple hexàstil (l'Hecatòmpedos), que fou destruït pels perses el 479 aC.

3.COMENTARI SEGONS MODEL PAU 2005 (a)

(1.10.Introducció a l’obra i Bigrafia de l’autor-context.) es considera l’edifici més important de l’art grec per la seva perfecció formal i visual . Ictinos , arquitecte d'Atenes i amic de Pèricles, va ser contractat amb Cal·lícrates pèrquèconstruís el Partenó, el temple més important de l'Acròpoli d'Atenes. Tanmateix va dissenyar el temple de Ceres (V imatge) i Prosèrpina a Eleusis i el temple d'Apol·lo a Epicuri. El llibre que sembla que va escriure sobre la construcció del Partenó, no s’ha trobat Per la seva banda, Cal·lícrates va ser. arquitecte del temple de Nike Àptera o Atena Nike (0311), que també forma part del conjunt del'Acròpoli d‘Atenes.

(I.ART GREC.CONTEXT HISTÒRIC) El Període clàssic (ss. V-IV aC), s'emmarca entre la finalització de les Guerres Mèdiques i la mort d'Alexandre el Gran. És l'etapa de més esplendor i originalitat de l'art grec : el temps de Pericles (492-429 aC).

4.COMENTARI SEGONS MODEL PAU 2005 (a)

Pèricles va ser l'home més influent a l'Atenes del segle V a.C. De família aristocràtica, era,tanmateix, un decidit defensor de la democràcia. Va ser un gran orador que sabia convèncer els seus conciutadans. Va dirigir la política de la ciutat, que va convertir en el centre de la Lliga de Delos. EI seu nom està relacionat amb la reconstrucció dels temples de l'Acròpolis. Va morir a causa de la pesta durant els primers anys de les guerres del Peloponès (429 a.C.).

Pèricles volia seguir deprop l’obra predestinada a simbolitzar tot allò en què ell creia. Per aquest motiu, nomenà escultor i supervisor el seu íntim amic Fídies, amb qui discutí llargament cada detall d’un programa iconogràfic pensat per a exaltar les gestes dels atenesos i presentar els habitants de la polis com un conjunt digne d’apropar-se als déus.
(3.3.Relació de l'obra amb l'època: Després de les guerres mèdiques(490-479 aC), que van enfrontar els grecs contra els perses, Pèricles va emprendre el pla de reforma de l'Acròpoli, ja que els perses havien arrasat l'edifici anterior. Per finançar el temple es va aprofitar part del tresor de la lliga de Delos, que era una confederació de ciutats de l'antiga Grècia fundada per alliberar-les dels perses.


5.COMENTARI SEGONS MODEL PAU 2005 (b) 2.-Anàlisi formal./Anàlisi estructural.)
b) Digueu a quin estil pertany l’obra que heu triat i descriviu els elements més importants d’aquest estil. Comenteu-ne l’estructura i els espais. Utilitzeu els aspectes visibles de l’obra per donar suport a la vostra descripció. [2,5 punts] Descriu correctament les característiques principals de l’estil al qual pertany l’obra esmentant-ne alguns trets per donar suport ala seva explicació i sense ignorar cap element formal important. (1 punt)

(*1.8.Estil) Estil grec clàssic i gènere dòric (exterior) i jònic (interior)
, (*1.4.Màterials constructius) El temple és construït amb marbre del Pentèlic (originàriament estava totalment policromat ) i fusta per a les bigues,
Els carreus són molt uniformes i d’aparell isòdom.Units sense morter i amb clavilles (o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL RECICLAJE 1 1 1 1
  • Trinidad 1+1+1=1
  • BIBLIOGRAFIA DE PETER DRUCKER 1 1 1 1 1 1 1
  • Depreciaciones 1 1 1
  • El párrafo 1 1 1
  • FACTORING 1 1 1
  • desarrolloplacenta 1 1 1
  • ACTIVIDAD 1 1 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS