Administracio Publica Española

Páginas: 6 (1348 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2014
Tema 1: L’ESTAT DE DRET:
En aquesta unitat apanarem a :
1: Conèixer el concepte d’estat de dret i els seus poders.
2: Identificar les fonts del dret i precisar-ne els continguts.
3: Valorar la constitució coma norma fonamental que conté els principis de l’organització de l’estat i de l’actuació del poders públics.
4: Definir les diferents normes jurídiques i establir-ne la jerarquia.
1.1:L’estat de dret:
L’estat de dret neix amb la revolució francesa i sorgeix d’una estricte separació entre les funcions de creació i aplicació de les normes/lleis. D’aquesta manera neixen els 3 poders (legislatiu, executiu i judicial) que portaran a terme les funcions legislativa, executiva i judicial respectivament.






La garantia del respecte de les llibertats individuals i del’exercici de la sobirania (eleccions) popular queden assegurats amb la separació i la independència dels òrgans que tenen els poders legislatiu (les corts generals), l’executiu (El govern), i el judicial (Jutjats i Tribunals).
1.2: La divisió de poders:
Divisió de les corts generals i els òrgans que en depenen:








A) El poder legislatiu: Les corts generals exerceixen el poderlegislatiu. La CONSTITUCIO espanyola a l’article 66 estableix que: “Les cort generals representen el poble espanyol i estan formades pel congres dels diputats i el senat”

B) El poder executiu: La potestat executiva s’exerceix des del govern, l’òrgan que dirigeix la política interior i exterior l’administració civil i militar i la defensa de l’estat alhora que exerceix la funció executiva i la potestatreglamentaria d’acord amb la constitució i les lleis.
El govern esta format pel president, el vicepresident o vicepresidents, el ministres i els altres membres k estableix la llei.
C) Poder judicial: A l’article 117 la constitució estableix que: la justícia surt (emana) del poble i es administrada en nom del rei pels jutges i els magistrats, que integren el poder judicial independents,inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei.







1.3. Les fonts del dret:
El dret es pot definir com un conjunt de normes i principis escrits o no que amb la idea de justícia regulen la convivència entre els essers humans el compliment dels quals es pot imposar de manera coactiva (Per la força).
Quan parlem de l’origen del dret i de qui ho fa estem parlant de lesfonts del dret, en el nostra sistema jurídic aquestes fonts es poden classificar en fonts directes i fonts indirectes.

A) La llei: La podem definir com la norma dictada per l’autoritat competent que compleix les formalitat necessàries de caràcter comú justa estable i promoguda bastament (Àmpliament).
La potestat de elaborar i aprovar les lleis a espanya correspon a les corts generals (Elcongres i el senat)
Tanmateix en determinades circumstancies el govern pot elaborar lleis sota el control de les corts general.
Les comunitats autònomes també tenen la potestat de dictar lleis però dins de l’àmbit del seu territori i sobre matèries les competències de les quals hagin estat assumides en els estatuts d’autonomia o hagin estat transferides o delegades per l’estat.
B) El costum des delpunt de vista jurídic s’anomena costum la norma de conducta nascuda de la reiterada i constant practica social i considerada com a obligatòria per la comunitat.
El costum ha de se al•legat i provat per part de qui l’invoqui davant del tribunal, ja que no estan obligats a conèixer-ho.
C) Els principis generals del dret son aquelles idees i fonaments que tot i no esta escrits constitueixen la basede l’ordenament jurídic i inspiren la elaboració de les lleis.
El codi civil diu: el principis generals del dret s’aplicaran en defecte de la llei o costum sense perjudici del seu caràcter informador de l’ordenament jurídic.
Els principis generals del dret actuen de dues maneres diferents, per una part s’apliquen quan no existeix una llei o costum aplicable i per altre banda permeten una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • administracios publica
  • Administracio Publica
  • Administració Pública
  • Administracio Publica
  • Analisis De La Administracio Publica
  • Teoria de la administracio publica
  • Problema De La Administraci N Publica
  • Ensayo De Administraci N Publica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS