Anatomia humana

Páginas: 15 (3611 palabras) Publicado: 17 de junio de 2013

1.1 ANATOMIA I FISIOLOGIA HUMANES

DEF: Anatomia humana: ciència o disciplina que estudia l’estructura del cos humà i els seus components, i en particular la forma, grandària i pes de cada component i la posició que ocupa en l’organisme.

DEF: Fisiologia humana: ciència o disciplina que estudia les funcions del cos humà, i de cadascuna de les seves parts (òrgans, aparells...)

1.2 ELSÀTOMS I LES MOLÈCULES

DEF: Àtom: unitat de matèria més petita d’un element químic que manté la seva identitat o les seves propietats, i que no és possible dividir mitjançant processos químics.

DEF: Bioelements: elements químics presents en els essers vius.

Bioelements primaris: aquells elements químics indispensables per a formar les biomolècules orgàniques (glúcids, lípids, proteïnes iàcids nucleics). Són el carboni (C), l’hidrogen (H), l’oxigen (O), el nitrogen (N), el fòsfor (P) i el sofre (S).

C: capacitat de formar llargues cadenes mitjançant enllaços simples (-CH2-CH2-) o dobles (-CH=CH-), així com estructures cícliques. Poden incorporar una gran quantitat de radicals, el que dona lloc a una gran varietat de molècules diferents.

H: tot i ser un dels components de lamolècula d’aigua, indispensable per a la vida i molt abundant als essers vius, forma part dels esquelets de carboni de les molècules orgàniques. Es pot enllaçar a qualsevol bioelement.

O: element molt electronegatiu que permet la obtenció d’energia mitjançant la respiració aeròbica.

N: principalment com grup amino (-NH2) present a les proteïnes doncs forma part de tots els aminoàcids.També es troba a les bases nitrogenades dels àcids nucleics.

P: es troba principalment com grup fosfat (PO43-) formant part dels nucleòtids. Forma enllaços rics en energia que permeten el seu intercanvi fàcilment (ATP).

S: es troba sobretot com a radical sulfhidril (-SH) formant part de moltes proteïnes, on es creen enllaços disulfur essencials per a l’estabilitat de l’estructura terciària iquaternària. També es troba al Coenzim A, essencial en rutes metabòliques, com el cicle de Krebs.








Bioelements secundaris: es classifiquen en 2 grups:

Indispensables: presents en tots els essers vius: Calci (Ca), sodi (Na), potassi (K), magnesi (Mg), clor (Cl), ferro (Fe) i iode (Y). Els ions de Na, K i Cl intervenen en el manteniment del grau de salinitat al medi intern i enel equilibri de càrregues a els dos costats de la membrana. Els ions de Na i K son fonamentals per a la transmissió de l’impuls nerviós. L’ió Ca2+ actua a moltes reaccions com els mecanismes de contracció de la musculatura, la permeabilitat de la membrana... el Mg es un component de molts enzims e intervé en la síntesis i degradació del ATP, en la replicació del DNA...

Variables: Bor (B),brom (Br), coure (Cu), flúor (F), manganés (Mn), silici (Si)...

DEF: oligoelements: bioelements presents en petites quantitats als essers vius i que tant la seva absència com una concentració per sobre del seu nivell característic pot ser perjudicial per l’organisme, arriben a ser hepatotóxics.

DEF: Molècules: combinació d’àtoms lligats entre ells més fortament que amb la resta d’àtoms que lesenvolten.
Biomolècules: molècules orgàniques formades per combinacions de bioelements.:

Aigua: medi on es realitzen totes les reaccions químiques; dissol la majoria de biomolècules; permet la difusió de les biomolècules dissoltes; facilita les reaccions químiques entre ells, esmorteeix els canvis de temperatura...

Glúcids: components s’ionitzen en dissoldre’s en aigua, i per això esdissolen amb molta facilitat. La funció més comú es servir com a font d’energia

Lípids: molècules amb estructura i funcions molt diverses. Els més senzills són els àcids grassos. Si la cadena conté tots els àtoms d’hidrogen que pot, s’anomena àcid gras saturat, sinó, àcid gras insaturat. Formen les membranes cel·lulars i també al trencar-los alliberen energia

Proteïnes: molècules plàstiques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • anatomia humana
  • ANATOMÍA HUMANA
  • anatomia humana
  • Anatomia humana
  • Anatomia Humana
  • Anatomia Humana
  • Anatomia humana
  • Anatomia Humana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS