aristotil
Biografia i obra
Aristòtil va néixer l’any 348 aC a Estagira, Macedònia, que estava governada per una monarquia. Aristòtil era conegut com “estagirita” i Plató l’anomenava com “la ment”. El pare d’Aristòtil era metge, cosa que el va influenciar posteriorment en la seva filosofia, que es basava en la observació. Aristòtil mostra els inicis de l’empirisme. Al 367 viatja a Atenes, jaque el seu pare volia que Aristòtil rebés la millor educació, i va enviar-lo a l’Acadèmia de Plató. Aristòtil es troba amb un Plató que està a l’època crítica. Mentre està a l’acadèmia, Aristòtil escriu tres diàlegs, encara que se’n sap molt poc d’ells, però és una filosofia platònica, poc aristotèlica: creu en el món de les idees, en la raó i en el dualisme cosmològic.
Quan Plató mor, l’Acadèmiava passar en mans del seu nebot, ja que Aristòtil era un metec i no podia dirigir-la. A més, va perdre els seus “privilegis” i va haver de marxar perquè els altres deixebles li tenien enveja. Aristòtil marxa a Aso, a l’Àsia Menor, on funda escoles, com a Lesbos. Allà coneix al seu deixeble Teofrast. El 242 Filip de Macedònia confia el seu fill Alexandre el Gran a Aristòtil perquè l’eduqui,juntament amb els fills dels homes de confiança amics del rei. Es muden a Pella, i Aristòtil veu la oportunitat de transformar Alexandre en un bon governant. Als 13 anys, Alexandre puja al tro i comença a exercir una expansió territorial, conquerint totes les polis gregues, l’imperi persa, i morint a Babilònia l’any 323 sense fills legítims.
Aristòtil torna a Atenes i funda la seva escola: el Liceo, al335 dins de la polis. Allà instal·la un gimnàs públic dedicat al déu Apol·lo Liceo. L’escola tenia un porxo amb columnes, anomenada perípatos, per això el Liceo també es conegut com l’escola peripatètica, amb els deixebles peripatètics.
Amb la mort d’Alexandre el Gran (323 aC), a Atenes hi va haver una gran revolta per intentar recuperar el sistema de polis que aquest havia suprimit. Larevolució va ser antimacedònica, i Aristòtil va veure perillar la seva vida. Tot i que no el van assassinar, el van acusar d’asebeia. Sense judici previ, Aristòtil se’n va anar a l’exili amb la seva segona dona i el seu fill Nicòmac a l’illa de Eubea, molt a prop d’Atenes, amb l’esperança de què tornaria. No va negar-se a l’exili ja que va dir que “no volia que els atenesos cometessin dues vegades elmateix error” (referint-se al judici de Sòcrates). Va marxar precipitadament, deixant tots els seus apunts al Liceo, però no va tornar mai més a Atenes, ja que el 322 va morir a l’edat de 61 anys.
Diferències entre l’Acadèmia i el Liceo:
Acadèmia
Liceo
Es basava en la raó
(matemàtica) i la dialèctica com a ciència suprema.
Racionalisme.
S’ensenyava a través dels llibres.
Es basava en laobservació.
És la primera escola amb tendència empirista.
Tenia laboratoris de física, biologia, químic, astronomia...
Tots els coneixements del Liceo van anar a parar al Museu d’Alexandria (1a universitat moderna).
El conjunt d’obres d’Aristòtil és conegut com “corpus aristotelicum”. Podem dividir les seves obres en exotèriques, que van ser tres diàlegs escrits per al públic però van ser perdudes,i esotèriques, que van ser obres escrites per a ell mateix; són els seus apunts, i per tant, no tenen voluntat pedagògica.
Quan Aristòtil mor (322 aC), els seus apunts van quedar desordenats i tancats al Liceo, que va seguir existint fins al 52 aC. Les seves obres passaven per herència a cada nou director, però cap d’ells va atrevir a llegir-les. Teofrast va passar a dirigir el Liceo i vaguardar totes les obres d’Aristòtil, però ningú va atrevir-se a publicar-les. A l’any 60 aC, un dels últims directors del Liceo, Andròmic de Rodes, va llegir, ordenar i publicar l’obra completa d’Aristòtil, que fins llavors era un filòsof desconegut públicament.
Andròmic de Rodes va ordenar les obres temàticament: primer, va classificar els raonaments, sil·logismes i inferències com a part de la...
Regístrate para leer el documento completo.