capitalismo y moderna teoria social

Páginas: 20 (4840 palabras) Publicado: 4 de enero de 2014
A continuació, exposo un resum sobre Marx del llibre d’Anthony Giddens: “Capitalismo y la moderna teoria social”. El resum segueix la mateixa estructura i la mateixa disposició que el llibre, intentant sintetitzar al màxim els continguts de cada capítol. Aquest material és més aviat un suport personal que crec que em pot ser útil al repassar aspectes rellevants d’aquest autor, però he pensat queera interessant poder afegir-lo a aquest treball.
CAPÍTOL I
Marx és un dels pensadors més influents del segle XX, especialment en el camp de la política. Les seves principals influències foren Hegel i Feuerbach (també s’apunta a que en els seus inicis va rebre influències de Saint-Simon), i malgrat la fascinació que ell, i molts dels seus contemporanis sentiren per aquests dos autors, diríemque Marx, mai es convertí en el que es pot anomenar, un hegelià o un feuerbachià ortodox; i a mesura que va formulant les seves teories, va trencant amb el punt de vista d’aquests dos autors.
De la lectura de Giddens, en cal destacar la menció que fa d’algunes de les publicacions de Marx. Entre elles cal destacar la crítica de la filosofia hegeliana d’estat; els manuscrits econòmics i filosòfics(on parlarà d’algunes temàtiques, com la religió de la que no en tronarà a parlar més); la ideologia alemanya; el manifest comunista; el capital; i la crítica al programa de Gotha. Hi han més publicacions que es mencionen en el llibre però en volia destacar aquestes, així com la influència de la publicació de “la esencia del cristianismo” per part de Feuerbach.
El concepte d’estat i democràcia
Pera Hegel, la societat civil, és un conjunt d’egoismes desenfrenats dels individus que la formen, i l’estat, és el que, separat d’ells, regula aquests interessos i egoismes. Enfront a aquesta teoria, Marx replica que en l’estat, la participació general en la vida política és l’ideal, però la persecució dels interessos particulars és la realitat (fa una comparativa amb el concepte de religió que faFeuerbach).
Per a Marx, la verdadera democràcia es dóna quan la participació en la vida política sigui la de tots els ciutadans, és a dir l’obtenció del sufragi universal (en aquest cas lo ideal es faria efectiu). Per aclarir aquests dos conceptes i que ens serveixin d’ajuda, diríem que per a Hegel l’home és l’estat subjectivat, mentre que per a Marx l’estat seria l’home objectivat.
Praxisrevolucionària
Marx critica que no n’hi ha prou amb la formulació teòrica i la ideologia de la filosofia alemanyes, si no que és necessari posar en pràctica aquests pensaments (praxis) per tal de que es pugui produir una reforma en el país.
La reforma que Marx creia que havia d’experimentar Alemanya, s’havia de produir per mitjà d’una revolució protagonitzada pel proletariat, que encarna “el caràcteruniversal” (que Hegel buscava en l’estat) degut als sofriments també universals que pateix aquesta classe, per les condicions de pobresa no materials en les que viuen per causa de l’organització de la producció industrial.
Alienació i teoria de l’economia política
Marx critica l’alienació de l’economia amb la societat, fins al punt de que es consideri com a “capital” a les persones otreballadors. De fet ell diu que el treballador en persona, corre el mateix risc que corren els objectes del mercat.
S’ha de destacar que considerava que els fenòmens econòmics són al mateix temps fenòmens socials que determinen l’existència d’un tipus d’economia, que en el cas del capitalisme es basa en la divisió de classes, que a la vegada provoca un conflicte entre la classe burgesa i el proletariat.Les principals dimensions de l’estudi de Marx sobre l’alienació són les següents:
1. El treballador no pot disposar dels seus productes, no té control sobre ells (ja que són altres persones les que s'adjudiquen el que produeix).
2. El treballador s'aliena en la seva mateixa activitat productiva (si el producte del treball és l'alienació, la producció mateixa ha de ser l'alienació activa,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Capitalismo y La Moderna Teoría Social
  • El Capitalismo Y La Moderna Teoría Social
  • ideas Giddens "El capitalismo y la moderna teoria social"
  • Giddens- capitalismo y la moderna teoria social
  • teoria social moderna
  • Reseña libro el capitalismo y la moderna teoria social de anthony giddens
  • Ciencias Sociales Desarrollo Capitalista & Teoria Social Moderna
  • De la sociedad moderna y los inicios de la teoria social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS