Comentari D'Obra Del Dorífor.

Páginas: 5 (1059 palabras) Publicado: 29 de enero de 2013
DORÍFOR DE POLICLET

1- Fitxa Tècnica.

Títol: Dorífor
Autor: Políclet
Cronologia: 530 aC.
Estil: Grec clàssic
Dimensions: 2.12 “alt”
Localització: Museu arqueològic Nazionale (Nápoles)

Policlet va ser un dels escultors més aclamats de la Grècia clàssica. Deixeble d'Agelades, la seva obra va competir a Atenes amb la de Fídias i Miró, els quals va aconseguir superar gràcies ala definició del "cànon de racionalitat anatòmic". El seu principal material de treball va ser el bronze, però també va realitzar obres en marbre, or i vori, i es va especialitzar en estàtues d'atletes victoriosos nus que participaven en els famosos jocs olímpics. A la ciutat d'Olímpia, s'han trobat nombrosos pedestals sobre els quals s'erigien les estàtues de mida natural.
2- Descripció delselements formals.

* Material: El material emprat per aquesta obra , originalment era el bronze, però com és una còpia , com podem observar, està feta de marbre.

* Tècnica: La tècnica utilitzada per a fer aquesta escultura ha sigut la talla, que consisteix en el següent:
Primer de tot tens un bloc de marbre on seguidament aniràs tallant fins aconseguir la forma desitjada.

*Cromatisme: És del mateix color del material: blanquinós , aleshores, podem dir que és monocromàtic , és a dir, d’un sol color.

* Tipus: Grup escultòric de tipus exempta, ja que es pot veure des de diferents posicions.

* Composició: Model perfecte de les proporcions del cos humà, per donar un aspecte de bellesa, mesura i equilibri. Per aconseguir aquesta sensació de perfecciós’utilitzava el cànon de 1/7, que correspon a 7 vegades l’alçada del cap humà. Les línies principals són les següents:
Cantó esquerra : vertical recta.
Cantó dret: corba ( oberta) .
Pel que fa als ritmes podem dir que és un dels exemples de contrapposto, ho podem veure en el lleu moviment que trenca la frontalitat, amb la cama dreta aguantada a terra i l'esquerra simulant un pas, amb només els ditsdel peu tocant a terra, el braç dret en repòs i l'esquerre doblegat per sostenir la llança, el tors i el cap lleugerament decantats a la dreta. En conclusió de les línies compositives podem dir que Policlet trenca el concepte tradicional de simetria oposada.

* Moviment: Dona una sensació de moviment moderat. Predominen les línies corbes, per la qual cosa ens produeix una sensació de dinamisme.* Possible incidència de la llum segons el material la llum pot incidir de diferents maneres. A partir del marbre , depenent de com incideixi la llum, podem tenir un joc d’ ombres i dependrà també de les formes. Es produeix un joc bastant moderat i contingut.

* Expressió: té un rostre serè i poc expressiu, amb una mirada , podríem dir, inexpressiva i perduda, els cabells curts,seguint el mateix tipus que les altres escultures, fets geomètricament. Mans separades del cos on podem veure que un braç està flexionat i sostenint alguna cosa, probablement una javelina. El seu cos es mostra nu i no gaire treballat , anatòmicament. Es mostra en actitud dinàmica.
3- Significat de l’obra.

* Tema: El Dorífor és la imatge idealitzada d’un jove atleta que camina amb lallança recolzada a l’ espatlla.  Policlet el Vell  va escriure un Tractat artístic  anomenat : “Canon” on senyalava un conjunt de regles elaborades a partir de càlculs matemàtics per aconseguir la representació perfecta del cos humà, com per exemple que l’alçada del cos havia de ser la setena part del cos (cànon de proporcionalitat), el contrapposto o el cap dividit en tres parts iguals.  Policlet vaconsiderar que aquesta estàtua del Dorífer era la representació fidel del seu cànon, ja que complia les proporcions ideals del  cos humà i per tant representava l’ideal de bellesa i serviria d’exemple a totes les escultures posteriors.

* Funció: La funció útil era decorativa i didàctica ja que havia de servir de cànon o model per altres escultures. La funció simbòlica és estètica ja que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario Doriforo
  • Comentario de el doriforo
  • Comentari d'obra "La Pedrera" i "El Palau de la Música"
  • Com fer un comentari d'obres
  • Dorífor
  • doriforo
  • Dorifor
  • Doríforo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS