comportamiento poitico

Páginas: 13 (3009 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2013



Introducció i pregunta d'investigació
La distribució territorial de l'Estat Espanyol en Comunitats Autònomes (CCAA) implica l’existència?(d’)eleccions de doble naturalesa, on l’elector pot expressar les seves preferències mitjançant el vot, a les eleccions autonòmiques i a les eleccions generals, deixant de banda les municipals. La valoració que els electors podent fer sobre laconjuntura política estatal o sobre la gestió del govern central, pot arribar a influir en el comportament electoral dels mateixos a nivell autonòmic. En el moment en que els electors no jutgen de manera independent la actuació dels governs nacionals i autonòmics, apareix la contaminació electoral. Quan aquest transvasament d’actituds i opinions es produeix en una direcció, on el comportament electoral anivell autonòmic és el que es veu influït per la valoració de la gestió del govern central, es dona així la contaminació vertical del vot electoral. Serà aquest tipus de contaminació i no una altre, la que utilitzarem per dur a terme la nostre investigació.
Assumim que la valoració individual que dugui a terme cada ciutadà de la bona o mala gestió del govern central, influirà en la decisió devotar o no a la branca autonòmica del partit del govern central. Els votants “confonent quin nivell de govern és responsable”(Lago) dels assumptes o matèries que els tenen descontents. A tall d'exemple, el fet que un ciutadà valori negativament la gestió del Partit Socialista (PSOE) com a partit del govern central, pot fer disminuir la probabilitat de que aquest mateix individu voti al partitsocialista a les seves eleccions autonòmiques, per exemple, podria disminuir la probabilitat de que un elector basc voti al Partit Socialista d’Euskadi (PSE). Així, l’arena electoral central contamina l’arena autonòmica.
En aquest sentit doncs, la pregunta d'investigació a la qual intentarem donar resposta serà: Existeix contaminació vertical descendent que influeix en el comportament electoral delsvotants a nivell autonòmic, i en quin sentit incideix aquesta contaminació?
Considerem que la pregunta que plantegem té un interès que pot transcendir les fronteres de l'Estat Espanyol. El que es pretén doncs és saber si existeix la contaminació del vot que hem definit anteriorment, i, si efectivament aquesta contaminació existís faria replantejar el procés de descentralització administrativa ipolítica que s'ha produït a Espanya. Si els electors, a l'hora de exercir el seu vot de control sobre el govern autonòmic, ho fan en clau de política central, ens trobaríem davant d’un control inexistent per part deIs ciutadans envers els seus governants autonòmics. Així doncs, els efectes de la contaminació despresa de la superposició de nivells de govern, “debiliten la capacitat dels ciutadansper controlar aquest governs”,(Lago) i desestimen així, inconscientment, les eines democràtiques descentralitzades a la seva disposició. En aquest cas, l'Estat Espanyol pot servir com a exemple ja que el seu procés de descentralització és relativament recent, podríem considerar el seu inici amb la redacció de l'actual Constitució Espanyola el 1978. Aquets procés s'ha produït en el marc d'unasocietat contemporània, sota un Estat Democràtic Liberal de Dret, i a la vegada ja té la suficient maduresa com per ser estudiat i poder extreure'n conclusions que poden encaminar-se en direccions diferents.
En el següent apartat exposarem els arguments que utilitzarem per explicar com pot variar aquesta contaminació i com es pot relacionar la seva existència amb altres factors determinants.Arguments i Hipòtesis

Per una banda, suposem que el nivell competencial, major en les Comunitats històriques, influencia negativament en la contaminació del vot. És a dir, a major nivell competencial d'una CCAA, menor serà la contaminació del vot de les eleccions generals sobre les autonòmiques.
Observant el procés constituent de les CCAA, veiem com les històriques (Galícia, el País Basc, Catalunya...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • poitica
  • Poitica
  • Poitico monetria
  • Poiticas de seguridad
  • Ciencia Poitica
  • ECONOMIA POITICA
  • ciencias poiticas
  • Cultura Poítica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS