Conceptualització De La Inserció Ocupacional.

Páginas: 6 (1357 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2012
NA1. CONCEPTUALITZACIÓ DE LA INSERCIÓ OCUPACIONAL

ACTIVITATS NA1

Activitat 1. Conceptes bàsics en la inserció ocupacional

A) Defineix els següents conceptes treballats:




Exclusió social: Terme que inclou la distribució de persones segons el seu risc d’exclusió social en funció de la seva situació laboral, les relacions de solidaritat familiar i les relacions socials. Hi hatres zones de distribució depenen la situació de cada persona: la zona d’integració, la de vulnerabilitat i la d’exclusió. Exemples: Indigent solitari, pobre i sense sostre.




Integració: Es el fet de sentir-se pertinent i ple en algun àmbit o medi. En aquest cas, una persona està integrada quan té un treball, unes condicions de vida estables i una vida social i familiar satisfactòria, es adir, està integrada plenament en una societat amb les necessitats primordials de qualsevol individu. Exemple: un immigrant que té feina, amics i les condicions necessàries per viure.



Inserció laboral: Per una part, vol dir que un individu ha aconseguit un contracte laboral, i per tant, té feina. S’ha incorporat laboralment i està estable. Per l’altra part fa referència quan hom busca untreball i es forma per aquest, seria els passos previs abans d’inserir-se a la feina. Exemple: Un empleat de qualsevol empresa; Un estudiant de doctorat.



Inserció professional: Es produeix quan la persona ha fet una formació i especialització professional per ha entrar a un cert treball. Seria l’obtenció d’un treball mitjançant una formació professional (cicles). Exemple: Electricista.Inserció inicial: Passa quan una persona s’introdueix per primera vegada al món laboral. Exemple: Un estudiant que ha finalitzat una carrera.




Reinserció: Es la tornada a la feina per part d’una persona que ja ha tingut una experiència laboral prèvia, després d’un període d’inactivitat. Exemple: Un aturat que ha trobat feina.




Ocupació: Per una banda, tenim l’ocupació com atreball: inclouria aquelles persones que estan ocupades dins l’àmbit laboral. Dintre de la mateixa feina, poden desenvolupar diferents tasques. Exemple: Un treballador de l’ajuntament que a la vegada porta una comunitat de veïns. Per l’altre banda, tenim l’ocupació com a activitat: inclouria les persones que a part d’ocupar el seu temps en un treball, s’ocupen d’altres activitats personals o no.Exemple: un administratiu, que els caps de setmana fa classes particulars d’anglès.



Inserció ocupacional: Consisteix en integrar socialment aquelles persones en risc d’exclusió social. Cobrir les seves necessitats i condicions bàsiques, obtenir ajuda integral tant a nivell social com laboral, que hi hagi una plena integració de la persona en els diferents entorns vitals. Exemple: Un indigent, quanes intervingut.




B) Diferencia els diferents conceptes amb exemples:




Exclusió-integració: Una persona exclosa seria una persona pobre (manca de necessitats, manca d’ajut familiar, social i de feina), a diferencia d’una persona integrada, com per exemple un treballador (totes les necessitats cobertes, relacions socials sòlides).




Inserció laboral- inserció professional-inserció inicial- reinserció: En el primer terme, podem trobar un professor (s’ha inserit laboralment), en el segon un electricista (ha estudiat especialment per aquesta professió), en el tercer una persona que ha acabat els seus estudis i/o comença a treballar (no ha tingut experiència prèvia), i finalment en la reinserció podem trobar totes aquelles persones que han estat aturades, i ara tornena estar funcionant en el món laboral (han estat reinserides de nou).




Inserció laboral-ocupació- inserció ocupacional: En el primer cas, podria ser un comercial que té un contracte laboral; en el cas de l’ocupació, podem trobar una persona que treballi i que ha part tingui altres activitats no relacionades necessàriament en l’àmbit laboral; en la inserció ocupacional podem trobar un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Inserció ocupacional de montblanc
  • Col lectius d’intervenció en inserció ocupacional
  • Inserci N Migratoria
  • Ocupacional
  • Ocupacional
  • ocupacional
  • ocupacional
  • OCUPACIONAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS