Dislexia

Páginas: 6 (1297 palabras) Publicado: 30 de mayo de 2015
El motiu de consulta és degut a les dificultats que presenta en Rafa en el procés d’aprenentatge. El nen té 7 anys i per tant cursa 2n de Primària.
Observant les dades escolars que se’ns proporcionen, podem veure que des de P-5 (quan es comencen a aprendre les lletres) s’han anat detectant dificultats a l’hora accedir a la lectura i escriptura. Aquí ja podríem pensar en una possible dislèxia,ja que el trastorn es caracteritza principalment per aquestes dificultats. A més, en Rafa sempre s’ha esforçat i ha mostrat interès per aprendre; per tant, no es tractaria d’un problema de motivació o emoció .
Cal especificar que en Rafa s’angoixa a l’aula quan les activitats estan vinculades a la lectura, l’escriptura i les matemàtiques. L’angoixa del nen cap a aquestes activitats es podriaveure explicada pel trastorn, ja que els nens dislèxics, amb freqüència, poden presentar problemes a l’hora d’aprendre les taules de multiplicar (automatització), llegir en veu alta, etc. En canvi, en altres assignatures es mostra un rendiment positiu, participa i se’l veu relaxat.
A més, s’esmenta que li va costar molt assolir l’aprenentatge dels colors i no s’ha arribat a aprendre mai les estacionsde l’any ni els dies de la setmana. Tot això és significatiu pel fet que les persones amb aquest trastorn presenten dificultats a l’hora de memoritzar seqüències verbals automàtiques. Per una altra banda, són aprenentatges que, per la seva edat cronològica, ja hauria d’haver consolidat.
Tot i així, s’ha de tenir en compte que en Rafa va seguir un nivell evolutiu dintre de la normalitat, sensedificultats en el llenguatge. Això podria encaixar també amb la dislèxia, ja que es tracta d’un trastorn del llenguatge escrit i no tenen perquè presentar alteracions en el llenguatge oral.
Segons la prova d’escriptura, en l’apartat de dictat, es pot observar que en Rafa presenta una tendència a ometre algunes lletres o afegir-ne de noves, o bé canviar-les d’ordre dins de la mateixa paraula. Enaltres ocasions, escriu les paraules de la mateixa manera que es pronuncien, tot i que així es podria considerar un aspecte normal dins de l’etapa evolutiva en la que es troba. Un altre aspecte a destacar és que el nen presenta dificultats per entendre la globalitat de les paraules, ja que a vegades les escriu de manera segmentada.
En l’apartat d’escriptura espontània es pot observar una manca defluïdesa, ja que no utilitza connectors ni preposicions en les frases que redacta. A més, presenta dificultats en determinar el gènere dels substantius i, de nou, tendeix a invertir l’ordre de les lletres. Per una altra banda, la lectura representa un impediment a l’hora de realitzar aquesta prova, ja que algunes paraules no les entén si estan escrites amb lletra lligada.
Finalment, en l’apartat deconte, es torna a observar una absència de fluïdesa per la falta de connectors, i una transcripció literal de les paraules tal i com es pronuncien.

Pel que fa als tests utilitzats en l’avaluació d’en Rafa, ens poden ajudar a complementar informació i corroborar la ja esmentada per assegurar-nos que es tracta d’una dislèxia.
Per una banda, el WISC-IV mostra que el nen té un QI normal (descartantaixí qualsevol problema cognitiu) i només és l’aritmètica el que té a un nivell inferior del corresponent a la seva edat. El TALEC ens mostra també greus problemes pel que fa a la lectura i escriptura del nen. La complementació d’aquests dos tests ens indica un dels principals marcs dels dislèxics, persones amb dificultats a la lecto-escriptura i en ocasions també a les matemàtiques però sense capmena de problema d’intel·ligència. Al estar afectada també la lectura i escriptura, podem descartar la discalculia.
Per una altra banda, els tests de d’Organització Grafoperceptiva de Bender i el de Percepció de Simetries Reversal administrats a en Rafa (en els quals va treure bons resultats) ens evidencien que les dificultats que presenta el nen no són degudes a alteracions en la visió, en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • dislexia
  • la dislexia
  • Dislexia
  • DISLEXIA
  • Dislexia
  • Dislexia
  • dislexia
  • Dislexia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS