economia

Páginas: 8 (1922 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2014
1. DRET

L’home, la comunitat i el dret

Normes, usos socials i normes morals
Tipus de normes:
Legals: tenen el seu origen en la llei
Consuetudinàries. Tenen el se origen en la costum
Principis legals del dret. Tenen el seu origen en els principis generals.

La norma jurídica

Norma Jurídica: és una ordenació del comportament humà dictat per l'autoritat competent d'acord a un criteride valor i el seu incompliment comporta una sanció. Generalment, imposa deures i confereix drets. el compliment de les quals està defensat pel poder coercitiu (per la força) de l’estat . té com ha característiques les següents:
Obligatorietat
Alteritat (dirigides a tots els ciutadans)
Admesa i defensada per l’estat, ja que es un llei
Coacció (amb la força)
Les normes jurídiques constitueixenl’expressió de una voluntat que ordena, permet o prohibeix observar determinada conducta. Les classes de normes jurídiques son imperatives, permissives i prohibitives
Imperatives: ordena fer una cosa
Permissives: permet fer una cosa
Prohibitives: denega fer una cosa

Dret objectiu i dret subjectiu
Dret objectiu: conjunt de normes que conformen el dret, que regula la organització de unacomunitat social i els conflictes que es plantegen.
Dret subjectiu: poder, possibilitat d’actuació, facultat que la norma concedeix a cada persona.

Dret públic i privat
Dret públic: ens regula com a conjunt, son aquelles que regulen l’organització del estat o la administració y que regulen també les relacions del estat i l’administració. Ex. Dret fiscal i penal ja que intervé la administració iel estat.
Dret privat: regula els interessos particulars i les relacions dels ciutadans entre si, mai intervé l’administració o l’estat. Te com subjecte al individu considerat com ciutadà. Ex. El dret civil.

La finalitat del dret
El dret es basa en ordenar a traves de normes jurídiques, les finalitats del dret, per tant les que es necessita són ordre, seguretat i justícia.
Seguretat. Es diuque hi ha seguretat quan el dret protegeix de forma eficaç el conjunt d’interessos de la persona humana que es considera bàsica per viure dignament, sempre s’ha de respectar. També cal que les lleis inferiors no puguin anar en contra de les superiors, perquè una llei sigui obligatòria cal que es publiqui en el diari oficial en el cas de Catalunya el DOG i el en cas espanyol el BOE, Finalment lallei mai pot tenir efectes retroactius, es a dir, la llei no pot condemnar el passat sol el futur. A vegades si pot tenir efectes retroactius si la llei actual és més favorable que l’anterior.
Justícia. Es l’hàbit de donar a cada persona el que li pertoca i ser tractats tots per igual. Hi ha justícia quan l’estat té limitat el seu poder en front de la comunitat.
Ordre. La llei es l’ordenació de laraó, el bé comú, solemnement promulgada per la que te cura de la comunitat, segons san Tomàs d’Aquino. El dret esta format per un l’ordre jeràrquic de major a menor rang (constitució, lleis orgàniques, decret legislatiu, decret de llei i reglaments.
Constitució. Es la llei fonamental, la llei formal de major rang, estableix les nostres lleis i les nostres llibertats institucionals, laconstitució es aprovada pels ciutadans, la ultima constitució aprovada es l’actual del 1978.
Lleis orgàniques. Regulen matèries de especial transcendència, existeixes especials requisits, aquestes tenen que esta aprovades per la majoria de congres dels diputats, desenvolupen lleis importants en la constitució, en aquet apartat se situa el estatut d’autonomia de Catalunya del any 2006
Lleis ordinàries,decret legislatiu, decret de llei.
Decret: normes que dicta el president del govern.
A. Lleis ordinàries. Regulen matèries no reservades a les lleis orgàniques.
B. Decret legislatiu. Llei material que elabora el govern (poder executiu) per denegació o encàrrec del parlament o de les cors generals. En aquet encàrrec se indica els principis generals i la plaça de temps en el que se te que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS