El Crit I La Psicoanálisi

Páginas: 8 (1810 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2012
El meu interés per a l'art es basa en la curiositat que em produeixen els autors/es. El que em crida l'atenció de les obres d'art són els personatges que hi ha al darrera: Frida Kalho em té captivada i en canvi les seves obres no em desperten massa plaer estètic.
Per realitzar aquest treball m'havia proposat analitzar una obra creada per una dona; una altra vegada em condicionava la persona i nol'obra en sí.
Pel contrari, he elegit “El crit” sense saber gairebé res de l'autor. En aquest cas el que vertaderament em desvetlla la curiositat és l'obra, no sé si pels colors o per la figura en primer pla infinitament reproduïda o per aquelles imatges esquemàtiques al mig del fiord o pel moviment de les línies o pels dos personatges que estan a punt de sortir del quadre.
Després d'indagaruna mica sobre Edward Munch, em segueix absorbint el quadre, i ara, a més, em desperta un intent d'empatia envers l'autor i a la vegada la voluntat d'allunyar-me dels seus patiments.

Edward Munch neix a Loten, Noruega, el desembre de 1863. Només cinc anys després mor la seva mare. El seu pare era metge militar i educà els seus cinc fills en un règim religiós estricte. Quan Munch tenia 14 anysmor una de les seves germanes, Sophie. Posteriorment diagnostiquen malenconia a la seva germana Laura i es internada a un hospital. Ell mateix defineix l'entorn de la seva infantesa com a “opressiu i trist”.
Munch va patir llargues malalties i depressions, que gairebé esdevenen en malaltia mental.
A Cristiania, com s'anomenava a la capital de Noruega, començà a estudiar enginyeria, tot i que jaestava interessat amb el dibuix; el 1880 deixà la enginyeria per a dedicar-se a la pintura.
A Cristiania seguí envoltat d'una societat puritana, luterana i molt severa. Dins aquest ambient va aparèixer un grup bohemi d'artistes encapçalat pel novel·lista Hans Jaeger, el qual proclamava que s'havia d'escriure sobre les seves pròpies vides. A més tenien la convicció de l'amor lliure i de que s'haviad'experimentar amb les relacions. Munch no es va adherir a totes les idees del grup.
El seu primer gran amor fou una dona casada, una relació viscuda amb culpabilitat i gelosia.

És indiscutible la relació entre vida i obra d'aquest pintor. La primera obra important fou la de “La nina malalta” 1885-1886, on es representa la vivència de la malaltia i la mort de la seva germana Sophie.Posteriorment crea Tarda en el passeig Karl Johann (1892) on es pot veure una figura solitària, ell mateix, deambulant pels carrers de la ciutat, desvinculat de la societat conglomerada en les seves creences, i esperant trobar-se amb la dona que ocupa els seus pensaments. La dona que no és present al quadre, però que n'és el motiu.

[pic]



Edward Munch en El crit.

L'obra que ens pertany enaquest treball, El crit, és per a mi el símbol (o realitat) de Munch del sentiment que més ha viscut i en el que més s'ha recreat.
El Crit és la culminació de totes les pèrdues, de les incomprensions, de les mancances i patiments que ha viscut. Es mostra a ell mateix en primer pla com a ésser sense sexualitat perquè el que es representa és l'experiència subjectiva de la solitud de l'ésser davantde les pèrdues. En aquesta obra apareix la pèrdua de la mare, de les germanes i del pare i també la desolació de la pèrdua de l'objecte desitjat posteriorment (el seu primer amor). Respecte a aquesta darrera pèrdua, de fet, Munch pretenia que vàries obres fossin exposades conjuntament com a relat de la seva vida i El crit corresponia al darrer estadi de l'amor de parella.
Aquesta solitud quepresenta El crit la podem reconèixer en la distància entre la figura en primer pla i els dos personatges que s'allunyen indiferents a l'extrem del pont que gairebé cauen de l'enquadrament.
La figura principal es tapa les orelles, el mateix Munch devia desitjar desfer-se de totes les desgràcies i pressions que l'havien oprimit i configurat des de l'entorn, com ell mateix diu:
“La malaltia, la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Freud i la psicoanàlisi
  • el psicoanalisi
  • psicoanalisi
  • Psicoanalisi
  • El psicoanalisi
  • Crit
  • psicoanalisi
  • psicoanalisi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS