El Feminisme Com A Moviment Social

Páginas: 29 (7014 palabras) Publicado: 10 de julio de 2012
EL FEMINISME
COM A MOVIMENT
SOCIAL

ÍNDEX
1. Introducció
2. Moviment feminista
a) Precedents
b) Primera onada
c) Segona onada
-Base teòrica
-Corrents i moviment
d) Tercera onada
3. Teorització del moviment feminista
a) Comte: la llei dels tres estadis
b) Evolucionisme
c) Weber: capitalisme i ètica protestant
d) Durkheim: solidaritat mecànica i orgànica
e) “El tema de Tönnies”f) Stzompka: tipologia dels moviments socials
4. Conclusions
5. Bibliografia

1. INTRODUCCIÓ

El feminisme es un conjunt de moviments motivats per la defensa, l’establiment i la igualtat política i econòmica de la dona. Donada la diversitat del moviment es diu que no podem parlar de feminisme sinó que hem de parlar de “feminismes”. Espere poder reflexar en estes pàgines encara que sigamínimament la riquesa d’aquest tema, acuradament escollit per la meua curiositat cap a un fenomen social que he desconegut en gran part.
En primer lloc em vaig a centrar en descriure com s’ha anat succeint el moviment als països pioners en aquest: França, Anglaterra i EE UU. He seleccionat aquest països perquè encara que em resultaria molt interessant tractar el moviment feminista a nivell mundial,presenta tal variabilitat que al inabastable per al propòsit d’aquest treball que aleshores es convertiria més que en un treball en una tesi doctoral.
En segon lloc tractaré d’abstraure el moviment i explicar-lo mitjançant certes teories i conceptes que son els que he trobat més adients i oportuns per explicar el feminisme.
Finalment es troba l’apartat corresponent a les conclusions amb el quevuic donar tancament a aquest tema deixant entreveure la meua opinió subjectiva al respecte, fonamentada en l’estudi realitzat per fer el treball.

2. MOVIMENT FEMINISTA
a) Precedents
Les successives revolucions liberals que seguiren a la Revolució francesa (1789) venien donant resposta a la carència de drets i llibertats de l’Antic Règim on els reis governaven sobre els homes justificats en ladivina provinença, on la divisió de la societat en estaments tancats feia que un 90% de la població estiguera subjugat al 10% benestant que es trobava en el primer i segon estament. Tot i aquesta desigualtat generalitzada la situació de les dones resultava ser encara més inferior: tenien la mateixa manca de drets però a mes havien d’assumir més responsabilitats en la procreació i criança delsfills (reduint la seua rellevància social pràcticament a aquest àmbit) i de cura de la casa.
Amb l’arribada de la Revolució Francesa i l’entrada en una nova època del món occidental que tenia com a principi la igualtat resultava patent una clara contradicció: es proclamava una igualtat política i de drets que soles afectava als homes deixant a l’altra meitat del gènere humà desproveïda d’aquests.La gran elaboració dels principis liberals feta per Rousseau eliminava a la dona ja en el seu títol “Declaració dels drets de l’home i del ciutadà”.
Podem afirmar que al començament de les revolucions liberals iniciades al segle XIX va quedar constància que el reclam d’una societat igualitària el feien els homes per als homes i que mentres la situació de la població masculina anava a canviarsubstancialment, la dona anava camí de quedar-se amb el mateix paper que ja tenia en l’Antic Règim.
b) Primera onada: el sufragisme
En primer lloc aclarir que la concepció de”primera onada” sorgí als anys 70 quan es plantejà un nou moviment que es desmarcava del feminisme anterior i que per tant fou denominat com “segona onada” fet que implicà que les faccions anteriors del moviment foren concebudesen el seu estudi com a “primera onada”.

Aquesta, nasqué com a resposta a una revolució que excloïa a la meitat femenina, aparegueren diverses dones i homes que destacaren la situació d’incoherència d’uns principis liberals que feien gala d’una societat d’iguals sense barreres en la que les dones pareixia que no cabien.
No obstant, estos plantejaments no es donaren en tots els països ni...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Com Social
  • Com. Social
  • Com Social
  • Com Social
  • Movimentos sociales de los ultimos 2 años en Sonora
  • El feminisme
  • Feminism
  • Criminalizacion de los movimentos sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS