Etnia gitana

Páginas: 5 (1235 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2014
INTRODUCCIO DEL COL.LECTIU (introducción històrica-social)

S’anomena gitanos, romaníes, pobles gitano o poble rom a una comunitat o ètnia d’ origen i característiques similars i amb certes afinitats culturals comuns (amb diferencies grans entre els sub-grups), present en quasi tots els estats europeus, en nombrosos països americans i en alguns africans i asiàtics.
Es la major minoria ètnicade la actual Unió Europea.

La paraula gitano procedeix del llatí vulgar “aegiptano”, perquè al segle XIV es pensava que els gitanos procedien d’Egipte o, en tot cas, d’Egipte Menor, una regió d’Asia menor , entre el Peloponeso i Turquia.
Quan van penetrar a Europa, molts grups de gitanos es presentaven a si mateixos com “nobles egipcians”.
No va ser fins al segle XVIII que els lingüistes(comparant el llenguatge de gitanos amb els de altres pobles), van descobrir que aquest poble nòmada no era originari d’Egipte, sinó que es originari del nord de la India.
Gitano va passar al fiancés (Gitan), al turc (Kipti) i en certa manera, referint-se al país del faraons, a l’ hongarès (Faraonépe)
La paraula “caló” es creu que procedeix de l’ Indostaní “,Kâlâ”, que significa “negre”. Lacomunitat gitana es la minoria ètnica mes important d’ Europa, i la mes marginada, amb una situació degradada de la vivenda , una gran precarietat laboral, i una qualitat de vida inferior.
La societat majoritària no termina de coneixeu-la i reconeixeu-la. Pesen sobre ella grans prejudicis i estereotips. Pateix mes i amb mes freqüència el rebuig i la discriminació.
La pobresa ha segut durant segles,i ho continua sent, un fenomen social extés entre la comunitat gitana, que comporta una desigualtat econòmica que porta a una desigualtat social.
A Espanya hi ha aproximadament 650.000 gitanos, es després de Romania el país europeu amb mes membres d’ aquesta comunitat.
La majoria d’ aquest membres tenen la venda ambulant com la primera i principal font d’ ingressos.
El procés desedentarització, la heterogeneïtat dels processo d’ inclusió social, així com el relatiu desenvolupament del estat de Benestar constitueixen algunes de les claus mes importants per comprendre la diversitat social i econòmica dels gitanos en la actualitat




















OBJECTIU PER LES ESTRATEGIES I/O POLITIQUES PER LA IL

A nivell Local:

Accions per a la inserció sociolaboral dejoves d'ètnia gitana (Programa C-DIGIT)

Programa adreçat als ens locals per tal d'afavorir la inserció laboral de persones d'ètnia gitana i, alhora, trencar amb aquelles barreres amb què es troba aquest grup de persones per accedir i mantenir-se en el mercat de treball.
La Diputació de Barcelona, a través de les Àrees de Desenvolupament Econòmic i la de Benestar Social, manté des de l'any 2001un "Conveni específic de col·laboració amb la Fundació Secretariado Gitano (FSG) per al desenvolupament d'accions adreçades a la població gitana de lluita contra la discriminació" (C-DIGIT).

Quin és el seu objectiu?
Impulsar la incorporació de la comunitat gitana en el mercat de treball i l'ocupació aplicant una metodologia que té en compte l'especificitat d'aquesta població.
Facilitar alpersonal tècnic dels Serveis Locals d'Ocupació i de Benestar Social dels municipis participants aquells coneixements sobre la comunitat d'ètnia gitana que afavoreixin la seva inclusió en els dispositius ordinaris d'inserció
Socio-laboral.

Pla integral del poble gitano a Catalunya (2009-2013):

Línies estratègiques:

1.Promoure actuacions transversals per a la inserció laboral de col・lectiusamb necessitats especifiques: minories ètniques.

2. Impulsar la millora de les capacitats professionals per tal de fomentar la
inserció i la promoció sociolaboral de col・lectius en risc d’exclusio o
vulnerabilitat, tenint en compte les seves necessitats especifiques.

Plan de acció pel desenvolupamente de la població gitana (2010-2012).

OBJETIVOS
1. Impulsar la formación de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Etnia Gitana
  • Etnia gitana
  • Etnia gitana
  • desempleo en mujeres de etnia gitana
  • La etnia gitana y el absentismo escolar
  • Unidad Didáctica Etnia Gitana
  • fracaso escolar etnia gitana
  • Etnia gitana y escuela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS