Etologia - Evolució de la conducta

Páginas: 10 (2467 palabras) Publicado: 26 de abril de 2013
Bloc I
INTRODUCCIÓ A L’ESTUDI DEL COMPORTAMENT ANIMAL.

1. Estudi comparat de la conducta.
Comportament=conducta (en el context d’aquesta assignatura).
COMPORTAMENT: manifestacions observables, regulades pel sistema neuroendocrí. La resposta que fem és adaptativa.  L’etologia no inclou les reaccions d’aquells éssers que no tenen un sistema nerviós i endocrí (plantes per exemple).PERSPECTIVA EVOLUCIONISTA I COMPARADA, ja que els processos evolutius són idèntics. Existeix un continuum entre l’espècie humana i les altres espècies.
MÈTODE ETOLÒGIC: (MCO: metodologia científica observacional. Observació naturalista i sistemàtica). 1. Observar 2. Descriure (aquests dos primers poden ser estructurals: només fixes l’atenció en els moviments o funcionals: interpretes què són elsmoviments, per exemple, obre molt la boca, és a dir, badalla). 3. Explicar *(a sota) i 4. Aplicar coneixements adquirits.
Per explicar podem buscar 4 tipus de causes:
a) CAUSES IMMEDIATES O CONTROL: Perquè es produeix la conducta? (causalitat ara i aquí) Busquem dos tipus de factors: interns o fisiològics i externs o ecològics, físics o socials.
b) CAUSES PRÒXIMES O ONTOGÈNIA: com s’ha arribat adesenvolupar la conducta? Són els determinants genètics, la història individual i el grau de maduració de l’individu.
c) CAUSES LLUNYANES: (últimes)
1. FUNCIÓ: Perquè fa aquest comportament? Perquè li serveix per sobreviure o reproduir-se? És el significat adaptatiu en termes de supervivència i reproducció.
2. FILOGÈNIA: Quin origen evolutiu té aquesta conducta? És la història evolutiva del’espècie. Les explicacions que podem donar són hipotètiques i comparatives.
d) ORIGEN CULTURAL (NOMÉS HUMANS): A quines regles i tradicions es deu aquest comportament?
ALCOCK (1996): sobretot en humans hi ha causes culturals que expliquen la conducta.
EXEMPLES:
1. EL CANT DEL PINSÀ:
Causa immediata: llum ambiental, temperatura: activació de la siringe: cant.
Ontogènia: aquest mascle adult haviasentit cantar a altres pinsans quan era al niu i va aprendre a ajustar les pròpies emissions a les dels altres.
Funció: està delimitant i defensant el seu territori i atraient possibles companyes sexuals.
Filogènia: en l’ordre dels “Passeriformes” s’han desenvolupat vocalitzacions complexes en el context dels sistemes d’aparellament.
2. LACTÀNCIA EN GORIL·LES.
Causa immediata: la visió, l’olor i elcomportament del nadó estimulen la secreció de llet (hormona oxitocina).
Ontogènia: aquesta femella ha après a amamantar veient com ho feien altres mares del seu grup.
Funció: la llet possibilita la supervivència i el creixement adequat de la cria.
Filogènia: els primats són mamífers i alletar a les cries forma part de la seva estratègia de reproducció.
3. INFANTICIDI EN ELS CANGURS:Descripció de la conducta: en un lloc determinat hi ha un mascle dominant, femelles, cries adultes i cries infantils que encara mamen. Per la perifèria, hi ha mascles solters sense femelles. Un d’ells entra en conflicte amb un mascle dominant que acaba fugint. El nou mascle dominant persegueix a les femelles amb cries i mata a les tres filles infantils.
Causa: amb tota la agressivitat i por de labaralla, redirigeix la seva conducta a altres persones. Mata als que no es poden defensar.
Ontogènia: quan era petit ha vist aquesta mateixa situació.
Funció: individus del grup no els ha engendrat ell. Buscar menjar... anirà a parar als individus que no són d’ell. Els mares amb cries que amamanten no ovulen, les mata per assegurar-se la seva reproducció.
Filogènia: miraríem altres cangurs. Observarquines espècies tenen aquesta conducta infanticida.

2. Metodologia etològica.

EL MÈTODE COMPARATIU:
Comparacions ecològiques
Comparacions filogenètiques.
En estudiar la conducta, farem comparacions entre espècies diferents que viuen en el mateix hàbitat i poblacions de la mateixa espècie que viuen en hàbitats diferents. Això ens permetrà arribar a conclusions sobre l’evolució del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • etologia y conducta animal
  • conducta trofica etologia
  • Etologìa
  • etologia
  • Etologia
  • etologia
  • Etologia
  • Etología

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS