filosofia

Páginas: 11 (2707 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2014
Filosofia T1
L’ORIGEN I LA NATURALESA DEL SABER FILOSÒFIC
L’actitud racional davant la realitat
“Tots els homes desitgen per naturalesa saber”, aquesta frase d’Aristòtil sintetitza una de les funcions principals que fan possible el saber filosòfic. L’ésser humà, animal racional, adopta una actitud interrogativa davant del que l’envolta i indaga les causes dels fenòmens que observa i lesconnexions que existeixen entre si amb el fi de trobar els fonaments últims de la realitat.
La pregunta amb què es comença a filosofar és l’expressió d’un astorament, que es produeix de forma natural. L’astorament és adonar-se d’una cosa sense explicació.
L’ésser humà sent la necessitat imperiosa d’esgotar el coneixement d’allò que tant admira: el món, l’home, ell mateix.
La filosofia té o hauriade tenir un comportament crític que li permet analitzar i qüestionar les respostes de qualsevol altre àmbit del saber, fins i tot de si mateixa.
L’origen històric de la filosofia
La filosofia va aparèixer a la Grècia antiga.
Amb l’aparició del saber filosòfic a Grècia, es va passar d’una concepció mitològica del món a una concepció racional. El mite és la forma narrativa més antiga que faservir l’home, per explicar tot allò que no entén, és a dir l’explicació de fenòmens que no pot entendre.
Aviat es va començar a buscar explicacions raonades de la realitat. Aquest discurs raonat o logos no es diferencia sempre amb claredat del mite. Tales de Milet es considera el primer filòsof de la historia.
La filosofia apareix per primer cop a Milet, una ciutat grega antiga, amb les següentscaracterístiques:
El sistema sociopolític de les polis(ciutats) gregues es basava en la participació dels ciutadans. Les illes i ciutats costaneres de Grècia prenien importància com a llocs d’intercanvi de béns i consums, gràcies als contactes dels pobles de la Mediterrània.
La cultura grega era ideal per impulsar el desenvolupament intel·lectual de l’home.
L’àgora(plaça pública), esconverteix en el centre cultural i polític de les ciutats gregues, on s’hi reuneixen els ciutadans per discutir, per aprofundir en els seus coneixement i per investigar.
A Grècia l’home va adquirir consciència reial de si mateix, i de la seva racionalitat.

Característiques del saber filosòfic
La filosofia es pot definir com “el saber de tots els éssers per les seves causes últimes, que s’adquireixmitjançant la llum natural de la raó”.
a) La filosofia és un saber universal: el seu objecte d’estudi no es limita a una parcel·la concreta de la realitat; el saber filosòfic engloba la totalitat dels éssers existents.
b) La filosofia és un saber racional: la filosofia se serveix d’un mètode, que consisteix en l’ús harmònic dels recursos de qualsevol saber o coneixement humà. El fruit d’aquestsaber és un coneixement ordenat i sistemàtic.
c) La filosofia és un saber profund: la filosofia estudia el què i el perquè de ser de les coses. Defineix una realitat i la diferencia de totes les altres.
d) La filosofia és un coneixement per causes: La filosofia aspira a desentranyar les causes últimes de la realitat.
La divisió de la Filosofia
Aristòtil, el filòsof grec, va ser el primer ensistematitzar aquesta divisió en una sèrie de disciplines que, més o menys modificades, van perviure al de la historia del pensament.
Lògica
La lògica és l’instrument de qualsevol saber, a través del qual la raó regula la seva activitat pròpia i analitza les lleis que es refereixen al seu exercici correcte. Es divideixen en:
Lògica normal: analitza l’estructura dels raonaments.
Lògica material:tracta de determinar la veritat o falsedat dels arguments
Metafísica
La ciència de l’ésser com a tal. Estudia els fonaments últims de qualsevol realitat.
ONTOLOGIA: Estudia l’ésser de les cosses que són i les formes diverses de ser
TEORIA DEL CONEIXAMENT: S’encarrega dels límits i de la validesa del coneixement.
TEODICEA: Estudia Déu com a causa i fonament de tot el que és.
Antropologia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS