Formas Únicas De Continuidad En El Espacio

Páginas: 5 (1169 palabras) Publicado: 26 de abril de 2012
Comentari de l’obra escultòrica “Formes úniques de continuïtat en l’espai” d’Umberto Boccioni

(0. FOTOGRAFIA)

1. DOCUMENTACIÓ GENERAL O CATALOGACIÓ

1.1 Fitxa tècnica

Títol: Formes úniques de continuïtat en l ‘espai
Autor: Umberto Boccioni (Reggio di Calabria, 1882 – Verona 1916)
Cronologia :1913
Estil: Futurisme
Tipologia: Escultura exempta
Material: bronze
Tècnica:fossa
Dimensions: 111.2 x 88 x 40 cm
Tema: al·legoria, home en posició de marxa (dinamisme, moviment)
Localització: Museu d’Art Modern MoMA (Nova York)

1.2 Biografia de l’autor o context històric

Umberto Boccioni va ser un dels principals exponents del Futurisme, moviment artístic de principis del segle XX. La seva obra es mou dins de la creació escultòrica i pictòrica. Teòric delmoviment, va escriure “El Manifest” dels pintors futuristes a l’any 1910. Vinculat des de molt jove amb els ambients culturals, resideix a Roma, viatja a París on es produirà la seva trobada amb les noves avantguardes, més tard va estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de Venècia. Marxa a viure a Milà on, en aquell moment, el moviment futurista es trobava en plena efervescència. La seva produccióevoluciona de manera similar a la de molts autors futuristes, per exemple, el seu mestre Giacomo Balla, trencant amb el realisme figuratiu per anar al divisionisme i finalment arribar a l’abstracció geomètrica marcada per la influència de les formes cubistes. Està considerat un dels principals exponents del Futurisme. L’obra que es comenta apareix reflectida a les monedes de 20 cèntims d’euro d’Itàlia iés una de les vàries còpies que existeixen.

2. ANÀLISI FORMAL

2.1 Primera aproximació o descripció de l’obra

L’obra representa un home en posició de marxa, de cos sencer, sense braços que han esta substituïts per formes arrodonides i cames fixades a dos blocs, no obstant, es crea una imatge aerodinàmica. Es tracta d’ una escultura exempta feta amb fossa de bronze.
2.2 Composició
Pel quefa a l’estructura, hi ha un predomini de la línia corba i les rectes inclinades. Guarda certa tendència a la simetria i és desproporcionada, amb un cap molt petit i unes cames exagerades. Admet múltiples punts de vista i angles de visió ja que tan el rostre com el cos es descompon en diferents plans simultanis que deformen la figura. La seva composició és oberta, amb línies que semblen infinites,no es tanca sobre ella mateixa sinó que busca integrar-se en l’ espai que l’envolta.  Hi ha un intercanvi entre el volum i l’espai. La massa de l’escultura s’integra en l’ espai que l’envolta. Hi ha un intercanvi dinàmic entre espai i volum. El contorn de la figura queda desdibuixat, permeten diferents perspectives, es multipliquen els volums còncaus i convexes i el resultat és unafigura lleugera, integrada en l’espai que l’envolta.
2.3 Ritme
La textura és polida, però a parts que semblen inacabades i amb un tractament de les superfícies plenes d’entrants i sortints molts acusats que creen grans efectes de clarobscur. El resultat és una figura molt dinàmica , la imatge mostra un gran moviment d’ ales o de roba que imita el real, amb un ritme molt ràpid . Sembla un seren moviment dins l’ espai que l’ envolta. És una figura que sembla avançar a gran velocitat.
2.4 Temps
També resulta una figura molt expressiva que representa a l’home modern, urbà, mecanitzat, amb mitjans de transports ràpids, la velocitat, el risc. El cap sense rostre sembla el d’un militar o un robot. La figura va nua i recorda un atleta grec.
2.5 Estil

El futurisme vasuposar l’abandonament dels models del passat, de la tradició figurativa, encara que moltes de les obres beuen del món clàssic i són transformades amb una visió contemporània. Situat al començament del segle XX (1as avantguardes), obre nous camins per la representació artística. En l’escultura es busca donar-li moviment, el que serà un element propi del futurisme. El Futurisme també introdueix un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Formas nicas de continuidad en el espacio
  • forma y espacio
  • FORMAS Y ESPACIO
  • El espacio y la forma
  • Forma y espacio
  • FORMA Y ESPACIO
  • EL ESPACIO Y LA FORMA
  • espacio y forma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS