Francesc Ferrer i Guàrdia

Páginas: 6 (1481 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013
FRANCESC FERRER I GUÀRDIA

-. PRINCIPIS I TEORIES .-

L'Escola Moderna va ser un moviment de pedagogia llibertària que va tenir lloc durant la primera meitat del segle XX, i que va adoptar la filosofia d'ensenyament de Francesc Ferrer i Guàrdia.
Va ser creada la Lliga Internacional per la instrucció Racional de la Infància, en la qual s'estableix sobre les següents bases:

1.L'educació s'ha de fonamentar sobre una base científica i racional, per tant, s'ha de separar tota la noció mística i sobrenatural.
2. La instrucció és una part d'aquesta educació que deu comprendre junt amb la formació de la intel·ligència, el desenvolupament del caràcter, la cultura de la voluntat, la preparació d'un ésser moral i físic equilibrat, les facultats les quals estiguin associades ielevades a la seva màxima potència.
3. L'educació moral ha de resultar de l'exemple i en donar-se suport sobre la solidaritat.
4. En la primera infància es necessari que els programes i els mètodes estiguin adaptats a la psicologia del nen, cosa que no succeix enlloc, ni en l'ensenyament públic ni en el privat.

Els principis de Ferrer i Guàrdia defensaven la formació d'homes i dones aptes perrenovar els mitjans socials i personals. Apuntava a la alliberació de l'individu per sobre de sí mateix i de la societat. Una educació integral que inclou el pensament, la sexualitat i els sentiments, així com el desenvolupament de la personalitat infantil.
Per ser anticlerical, per fomentar la solidaritat i l'educació lliure d'autoritat coercitiva, els anarquistes van ser grans adeptes a aquestmoviment. Els sindicats i associacions obreres en els quals tenien influència van contribuir activament a fundar moltes Escoles Modernes i cursos per a adults basats en aquesta filosofia.

Ensenyament mixt

En la majoria de les escoles de l'època es separava als alumnes per sexe. Això era reflex del fanatisme religiós i el seu patriarcat radical que marcava uns rols de génere. Ferrer aposta per laCoeducació de sexes com instrument per combatre la desigualtat entre homes i dones.

-3-
Importància de la higiene.
Diuen els documents de l'època que la brutícia en les escoles era tal que els nens assistien a classe només per agafar enfermetats.
Per això el moviment higienista del que fa menció l'Escola Moderna, es preocupa de netejar la brutícia alimentada per l'Església gràcies al seumissatge de despreocupació per la part física i el terreny en contra de l'ànima i l'ultraterreny.

Ensenyament integral:
Valor del joc en el procés d'aprenentatge.
Davant dels models d'ensenyament on s'imposa l'aburriment i es conté qualsevol mètode lúdic d'aprenentatge, Ferrer assenyala l'importància del joc lliure com una forma de desenvolupament.

Ensenyament racionalista.
L'esglèsiacatòlica exercia un domini sobre la vida quotidiana del poble amb la seva moral i visió del món. Però Ferrer creu que la ciència serà la base sobre la que es construirà l'home lliure.
Per Ferrer l'admiració per la filosofía positivista, no es més que un esboç del model filosòfic que ell considera més avançat per la seva època, i que va agafar com a principi en moltes de les reflexions i pràcitques dela pedagogia ferreriana.

La coeducació de classes socials
Aquest ha sigut un dels aspectes més criticats pels seguidors de Ferrer. Ells deien que l'ensenyament d'arrel llibertària deu ser un ensenyament al servei de la classe obrera. El pedagog català construeix una escola sense classes socials, que es com ell veu la societat futura.

Rebuig de premis i càstigs
Creu que no tenen sentit niels càstigs (per ell anti-educatiu) ni l'abús que es fa d'ells. I tampoc promoure l'utilització de premis perquè provoquen vanitat i/o frustració.
Durant trenta anys va tindre una gran importància per la història educativa de la classe obrera. De fet, va expandir-se al voltant de tot l'Estat Espanyol (Catalunya, València, Madrid, Andalusia...) i inclús també va arribar a Suïssa, Bèlgica,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Francesc ferrer i guárdia
  • Ferrer i Guàrdia
  • Ferrer I Guardia
  • L'Escola Moderna De Francesc Ferrer I Guàrdia
  • Mètodes autores dewey, ferrer i guàrdia, montessori
  • Ferrer I Guardia
  • Ferrer I Guardia
  • Ferrer i Guardia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS