Gutenberg
VA
INVENTAR
L’IMPRENTA?MATEO J. SAN HONORIO AMORÓS
MAYO 2015
A Occcident, sería l’any 1440 quan per fi se li atribueix la invenció a l’Alemany Johannes Gutemberg,l’anomenat “Pare de la imprenta” desprésd’una gran controversia per disputar-se la glòria d’aquest titol entre alemanys, italians, francesos i holandesos.
No obstant això, ja entre els anys 430 i 440 A.C es diu que els Romans imprimieninscripcions sobreobjectes d’argila i va ser posteriorment entre 1041 i 1048 quan “Bi Seng” a Xina, i gràcies al paper d’arròs, va dissenyar el primer sistema d’imprenta de tipus mòbils, en el quin estallaven caràcters xinesos soltsdisposats en fila des de complexes peces de porcellana.
JOHANNES
GUTENBERG
Nascut a Magúncia (Alemanya), cap a 1440. Va ser considerat el “Pare de la Imprenta”.En els seus inicis va treballar com a orfebre i poc després es traslladaría a Estrasburgo on va instal-lar una empresa de gravats en fusta en una vella fàbrica de teles.
Allí va començar adesenvolupar la técnica de la litografía i escriuria els seus primers textos.
A arrel d’una aposta, la máxima de Gutemberg sería demostrar que podía realizar una copia de la Biblia en menys temps del que elsportava fer-ho als més ràpids monjos copistes i que la qualitat sería perfecta.
Per dur a terme tan àrdua tasca va confeccionar els primers “tipus mòbils” de cadascuna de les lletres de l’abecedari. Alprincipi va comptar amb l’ajuda d’un prestador Romanés i abans de poder acabar el treball va tornar a quedar-se sense diners; Va ser llavors quan Juan Fust li va proposar formar societat deixant alcàrrec del negoci al seu nebot Peter Svhöffer qui des d’aquest instant es convertiría en soci-aprenent de Gutemberg.
Després de dos anys el projecte de la Biblia seguía inacabat i Juan Fust va acabar...
Regístrate para leer el documento completo.