historia

Páginas: 15 (3585 palabras) Publicado: 10 de abril de 2014
INDEX


1/ INTRODUCCIÓ DE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA (1936-1939) 2
2/ LA NARRATIVA DE POSTGUERRA 2
3/ NARRATIVA DELS ANYS 1939-1946 3
4/ NARRATIVA DELS ANYS 1947-1959 3
5/ NARRATIVA DELS ANYS 1960-1968 4
6/ MERCÈ RODOREDA 4
7/ MANUEL DE PEDROLO 5
8/ BALTASAR PORCEL 6
9/ ENRIC VALOR 6
10/ LLORENÇ VILLALONGA 7
11/ PERE CALDERS 7
12/ JOAN SALES 8
13/ CONCLUSIÓ 8
14/ BIBLIOGRAFIA 91/ INTRODUCCIÓ DE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA (1936-1939)

El 14 d'abril de 1931 es proclamava a Espanya la Segona República Espanyola (1931-1939). El 4 de setembre de 1936, la presidència del Govern, va passar a mans del socialista Largo Caballero. El 4 de novembre del 1936, la CNT (Confederaciò Nacional del Treball) s'uní al governde Largo Caballero, mentre que el govern de Madrid es traslladà a València i es constituïen una Juntes de Defensa Nacional encapçalades pel general Miaja, qui encarregà l'organització de l'Estat Major a Vicente Rojo.

Largo Caballero siguí succeit per Juan Negrín en el càrrec de president del Govern espanyol. El Govern de la República s'acaba traslladant de València a Barcelona per l'avanç deles tropes del general Franco. La situació de la guerra s'anava decantant cap al bàndol franquista, mentre de mica en mica va desintegrant-se el bàndol republicà i reduint-lo a dues zones: una, la de Catalunya, i l'altra, la del centre, amb les ciutats de Madrid i València, aïllades.

El 28 de febrer de 1939, el darrer any de la Guerra Civil, els governs de França i del Regne Unit reconeixienl'Espanya del general Franco. A més, Manuel Azaña dimití com a president de la República i el govern republicà va haver d'exiliar-se a França per l'ocupació franquista de Catalunya. L'1 d'abril Franco donava per finalitzada la guerra i la República.

El règim franquista es proposà fer desaparèixer Catalunya com a nació diferenciada i castellanitzar-la en tots els àmbits. La prohibició del catalàen qualsevol ús, fora de l’estrictament familiar, va ser especialment enérgica durant la postguerra (1939-1959). Tanmateix, la societat catalana es va mantenir fidel a la llengua i a la cultura catalanes, que eresn transmeses de manera clandestina o familiar. Els escriptors catalans van posar la seva obra al servei d’aquesta causa. A l’interior del país, la resistencia fundava revistes, editavaantalogies poètiques i representava obres teatrals en cases particulars. Els exiliatas a Europa o América van reflectir la seva vivencia en unes obres en què dominava el sentiment de derrota.
2/ LA NARRATIVA DE POSTGUERRA

En acabar la guerra, tots els novel·listes que s'havien donat a conéixer abans del 1939 es trobaven abocats a una situació totalment negativa. Les produccions dels novel·listesno les podien editar, però malgrat tot aquests continuaren escrivint amb l'esperança de què algun dia hi hauria una certa tolerància. L'objectiu fonamental era reconstruir el mercat literari i el retrobament amb el lector. Els premis literaris van ser l'instrument important d'incentivar al conreu de la novel·la i el conte amb l'oferta d'unes compensacions econòmiques que venien a suplir el baixnivell de professionalització que oferia el nostre mercat.

L'any 1939, a l'acabar la guerra civil, amb la instauració de la dictadura del general Franco; la pèrdua de llibertats, tant polítiques com culturals van fer que una part de la població decideix emigrar cap a França o cap a Amèrica. Després d'una breu i obligada estada a França, gran part de la intel·lectualitat catalana s'embarcà capAmèrica amb l'ajut del SERE ("Servicio de Evacuación de los Republicanos Españoles), organitzat al final de la guerrra per Juan Negrín. Per altra banda, l'ocupació total de França per les tropes alemanyes, el 1942, provocà el primer retorn col·lectiu a Catalunya.
Mercè Rodoreda, en una entrevista l'any 1972, comentava: "Tenia massa feina per a sobreviure". Aquesta frase representa molt bé el que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS