La Teoria De L’elecció Racional (Ter)

Páginas: 18 (4427 palabras) Publicado: 11 de junio de 2012
INTRODUCCIÓ

La Teoria de l’elecció Racional (TER) constitueix una de les teories més importants i alhora més discutides de la Teoria sociològica. La seva rellevància, es gràcies al estudi que fa dels fenòmens socials a partir d’un nivell individual, intentant donar explicació al comportament humà, a partir del principi de l’elecció racional.

LA versió estàndard de la TER, suposa que totesles accions socials s’expliquen en base a decisions adoptades per un individu o un conjunt d’individus en un context determinat. ( Tena, Jordi, 2010)

Tanmateix, aquests individus tracten de maximitzar els seus beneficis, i per tant, optin-te’n un interès propi. Per tant, estem davant d’un monisme motivacional (Tena, Jordi, 2010) el qual només té en compte un individu que es motiva enversl’egoisme. Aquest és un punt molt discutir per a molts autors, i que podria descriure la idea principal de la teoria.

Cal a dir, que aquesta va néixer a mode de explicar el comportament dels agents politics a mans d’autors com Mancur Olson, o Raymond Aron i dels autors de la corrent del Marxisme analític, com Jon Elster. El fenomen dels agents politics, és similar al dels agents al mercat, tal i comsuggereixen Gary S. Becker o Milton Friedman. A més, també s’ha derivat a la Sociologia de la mà de Max Weber, amb la construcció dels “tipus ideals”.

Però, la TER, també exposa tres elements necessaris per a garantir una situació d’elecció; un grup de cursos d’acció factibles que satisfacin certes restriccions físiques, lògiques i econòmiques; un grup de creences racionals sobre l’estructuracausal de la situació; u ordenament subjectiu de les alternatives factibles que es deriven de l’ordenament de les conseqüències a les que es vol arribar.

A més, una idea molt rellevant dins la teoria és explicar el comportament d’un individu d’acord amb les seves preferències subjectives, no pas, les condicions i oportunitats objectives a les que s’enfronta. Es a dir, tenint en compte lescaracterístiques subjectives i no pas les que no depenen d’ell, com la cultura o d’altres fenòmens externs.

La metodologia del present treball, consistirà en primer lloc, l’elaboració d’un debat amb les principals posicions al voltant de les motivacions que porten a un individu a actuar. Amartya Sen, Mancur Olson y Jon Elster, són els principals posicionaments que exposem, fent una breu explicacióde les seves teories envers la teoria de l’elecció racional (TER). Aquests autors, creiem que ens poden donar unes visions completes i contraposades entre elles, per tal d’entendre aquesta teoria des de diferents punts de vista.

Més endavant, ens disposem a explicar una acció com pot ser, l’afiliació d’un individu a un sindicat, entesa des dels diferents posicionaments respectius als autorsanteriors. D’aquesta manera podem veure més clarament, quines són les similituds i diferències que entrellacen els autors, i com justifiquen de diferents maneres la creació de sindicats, per a que serveixen i que n’espera l’individu d’ells.

Finalment, incorporem unes conclusions on s’argumenten els trets més significatius del nostre treball, I les previsions de futur , es a dir, com creiem queactuaran els individus en un futur i si s’escau a alguna de les visions dels autors desenvolupats en el treball, que en aquest cas, creiem que s’hi escauria Amartya Sen.



Teoria de l’elecció racional

El racionalisme té les seves pròpies parcel·les; i una d'elles intenta explicar la raó a la vida econòmica. La TEORIA DE L'ELECCIÓ RACIONAL (racionalisme electiu) ens diu que no té com afonament l'actor-classe (col·lectiu), sinó a l'actor-individual; d'aquí, que aquesta teoria, es conegui tambè com la teoria de l'individualisme metodològic. Tots els individus són potencials a actors racionals, però no tots ho són, perquè estem dins d'un corrent de pensament selectiu en al que no encaixen tots els subjectes.

El bon racionalista creu en el sistema capitalisme i en els seus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria De L'Elecció Recional
  • Teoria Racional
  • teoria racionalista
  • Teoria racional
  • Teoria racionalista
  • La teoria de la eleccion racional
  • Teoria De La Accion Racional
  • Teoría de la elección racional

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS