Les Proteines

Páginas: 10 (2491 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
LES PROTEÏNES
PROTEÏNA. és un polímer (unió) d’aminoàcids. Si s’uneixen menys de 100 aminoàcids s’anomena pèptid. Un aminoàcid és una biomolècula orgànica de pes molecular baix constituïda per un carboni al qual hi ha units grups amino (-NH2), un grup àcid (-COOH), un hidrogen (-H) i un grup variable que s’anomena radical i se sol simbolitzar amb una R (-R) (part en groc a la imatge).
Lesproteïnes estan constituïdes per carboni, hidrogen, oxigen i nitrogen, i generalment també contenen sofre. Algunes proteïnes contenen, a més a més, fòsfor, ferro, coure, iode, etc.
AMINOÀCID. Són compostos orgànics ... . Hi ha 20 aminoàcids.
La fórmula general d’un aminoàcid és:


Per analitzar una proteïna, aminoàcid, o qualsevol altre, col·loquem a l’esquerra el grup amino, al centre elcarboni, a dalt l’hidrogen i a la dreta el grup carboxil.
Els aminoàcids són compostos sòlids, cristal·lins, amb punt de fusió elevat, solubles en aigua, amb activitat òptica i amb un comportament químic amfòter. Un comportament químic amfòter és que si la molècula és troba en un medi bàsic es comportarà com un àcid, i si es troba en un medi àcid es comportarà com una base.









Elsaminoàcids s’uneixen entre si amb un enllaç peptídic. Aquest sempre es produeix entre el grup àcid d’un aminoàcid amb el grup amino del següent.
Quan s’uneixen dos aminoàcids s’anomena pèptid. Si s’uneixen dos: dipèptid; tres: tripèptid...; més de deu: polipèptid
EXERCICIS
1. Quina és la diferència més bàsica entre els 20 aminoàcids que formen les proteïnes? La diferència és el radical, ja que a cadaaminoàcid canvia.

2. Explica què són els aminoàcids essencials per a l’ésser humà. Esbrina en quines proteïnes i en quins aliments es troben. Els aminoàcids essencials són aquells que les cèl·lules animals no són capaces de sintetitzar i, per tant, han de ser ingerides amb la dieta. Aquests aminoàcids són: isoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptòfan i valina. Lestrobem a l’ou.

3. Construeix un tetrapèptid format pels aminoàcids: valina, lisina, àcid glutàmic i fenilalanina.

4. Defineix l’enllaç peptídic. Quin tipus d’enllaç químic és? Dibuixa l’estructura tridimensional de l’enllaç peptídic. Quins altres enllaços químics es troben les proteïnes? L’enllaç peptídic és un enllaç covalent entre dos aminoàcids. Altres enllaços són el pont d’hidrogen,forces de Van der Waals, les interaccions iòniques i interaccions hidròfobes.





Segons el radical R que s’enllaci amb el carboni, els aminoàcids es poden classificar en alifàtics, aromàtics i heterocíclics
Aminoàcids alifàtics: són els aminoàcids en els quals el radical R és una cadena hidrocarbonada oberta, que, a més, pot tenir grups –COOH i –NH2. Els aminoàcids alifàtics es classifiquenen neutres (si R no posseeix grups carboxil ni amino), àcids (te carboxil per no amino) i bàsics (te amino però no carboxil)
Aromàtics: son aquells el radical R dels quals es una cadena tancada, generalment relacionada amb el benzè.
Heterocíclics: son aquells el radical R dels quals es una cadena tancada, generalment complexa i amb alguns àtoms diferents
Els aminoàcids tenen diferentscaracterístiques com:
Activitat òptica: tots els aminoàcids, tret de la glicocol·la o la glicina, presenten el carboni α asimètric, ja que està enllaçat a quatre radicals diferents: un grup amino, un grup carboxil, un radical R i un hidrogen. Si un aminoàcid desvia el pla de llum polaritzada cap a la dreta, s’anomena dextrogir o (+), i si ho fa cap a l’esquerra, levogir o (-). A la natura hi ha mésaminoàcids L (levogires) són més abundants.
Comportament químic: en dissolució aquosa, els aminoàcids mostren un comportament amfòter, és a dir, es poden ionitzar, segons el pH, com un àcid (els grups -COOH alliberen protons  -COO-), com una base (el grup amino -NH2 capta protons -NH3+) o com un àcid i una base alhora. Els aminoàcids es comporten químicament segons el medi en el que es troben. Si...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Proteínas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS