Lleida

Páginas: 4 (903 palabras) Publicado: 2 de octubre de 2014
Lleida va portar el nom d'Ilerda durant el període romà. Era la capital dels ilergets i estava situada a un turó a la vora del riu Sicoris (Segre).

Etimologia
El nom ibèric abans de l'arribadadels romans és Iltirda o Ildirda. Sobre el seu significat s'han fet algunes hipòtesis. La que té més fonament és la següent: el mot conté el segment inicial il(i), que en ibèric significa‘ciutat' (compareu-ho amb Ilduro, el nom ibèric de Mataró o Cabrera de Mar, i d'altres, com Iliberris, avui Elna (Rosselló)). El segon segment, tir o dir(la sonoritat de les oclusives no és clara en ibèric),segurament significa ‘llop'. Aquesta hipòtesi es basa en dos fets. Primer, que el símbol dels ilergets era un llop. I, segon, que la ciutat ibèrica d'Iltiraca, a Andalusia, també tenia un llop com a símbol.Per tant, il-tir podia significar ‘ciutat del llop'.

Història
En temps dels romans fou elegida pels llegats de Pompeu, Afranius i Petreius com a base per la seva defensa d'Hispània el 49 aC; elsllegats tenien cinc legions a Ilerda.
Ilerda fou assetjada per Cèsar que va narrar el setge personalment i és un document rellevant de la història militar, la campanya de Lleida; la ciutat es varendir; Afranius i Petreius van quedar lliures per la generositat de Cèsar, i no van fer després honor a la seva paraula. Sota l'imperi fou primer ciutat i després municipi. D'un pont romà sobre el Segreencara es conserven els fonaments.

Esdeveniments històrics
La batalla de Ilerda s'emmarca en la Segona Guerra Civil de la República de Roma. Després d'entrar a Roma, conquistada Itàlia, i saber quePompeyo havia fugit cap a Grècia, César es va ocupar de les legions de Pompeyo a Hispània, cobrint així la seva rereguarda per poder avançar segur cap a Grècia.
Aquesta batalla va ser lliuradal'estiu de l'any 49 a. C.; primer en Ilerda, l'actual Lleida, i després al sud; entre els exèrcits de Julio César i Pompeyo. Els exèrcits estaven igualats en nombre, però l'habilitat de César i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • no se lleer
  • llee
  • catedral de lleó
  • ca<lle
  • Lleida musulmana
  • Catedral de lleó
  • llea
  • Resumen "Lleida, 1214"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS